04 Ruj 2018 Ilustracija / Pexels.com
  2260

Ukinuti mobitele u školama ili ne? Svaku distrakciju vodička škola djelotvorno disciplinira

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Francuska početkom nove školske godine u osnovnim školama u potpunosti djeci zabranjuje korištenje mobitela, i to ne samo za vrijeme nastave, kao što je i do sada bio slučaj, već i za vrijeme odmora, ručka, odnosno za čitavog vremena dok su djeca u školi. Treba li takvo što našim školama? Roditelji u Vodicama su podijeljenih mišljenja.

 

Problem mobitela u školama francuska vlada gleda kao javnozdravstveni problem: preko njih se zlostavlja na društvenim mrežama, pod odmorom djecu sprečavaju da uživo komuniciraju, ali i da se igraju kao što je nekad bilo normalno pod odmorom, a iz škola je pak gotovo nestalo. No, je li to rješenje? Ili tek stvar discipline?

- Mobiteli su u našoj školi dozvoljeni i tako će zasada i ostati. Naravno, ne preko nastave. Mi smo to disciplinirali na način da ukoliko se dogodi da školarci tada koriste mobitel ili im makar slučajno zazvoni – on se oduzima te roditelj dolazi po njega, objasnio je Grgo Friganović, ravnatelj OŠ Vodice.

Takva se praksa naime pokazala djelotvornom. Poprilična kolekcija mobilnih uređaja u ravnateljevu se uredu smanjila na svega pet do šest godišnje. Ipak, što se tiče prednosti donošenja takve zabrane, školarce u igri u dvorištu još uvijek možemo vidjeti. Sve ostalo stvar je odgoja, i dovodi drugo veliko pitanje – pitanje medijske pismenosti. Jer, zabranama cyberbulling – vršnjačko nasilje preko interneta, tako se neće ukinuti.

Oko pitanja uvođenja same zabrane, troje roditelja vodičkih školaraca podijeljenih su mišljenja.

- Teško je to pitanje… Mnogi roditelji djeci daju mobitele iz sigurnosnih razloga. Nek' im škola ukine pristup internetu ako mobiteli ometaju nastavu. Zapravo, najbolje rješenje bili bi oni stariji modeli mobitela koji imaju isključivo funkciju poziva i poruka, kazao je Josip Ercegović.

- Moje dijete nema još mobitel, ali ga planiram nabaviti. To je jedini kontakt s djetetom dok mu nismo u blizini. U slučaju da me posao zaustavi da stignem u točno dogovoreno vrijeme po njega, kako bi mu se trebao javiti? Takve odluke ne treba donositi, samo uvesti disciplinu i voditi računa o tome da se ne koriste za vrijeme nastave, smatra Ivan Štefanac, otac osmogodišnjeg dječaka.

- Slažem se s odlukom francuske vlade. Što manje pozornosti mobitelima, više knjigama. U osnovnim školama smatram da oni nisu potrebni bez obzira na prednosti te bi ih strogo zabranio. Mala smo mi sredina, zaključio je Marko Duspara.

A što vi mislite? Komentirajte ispod

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close