Bumba top desk
27 Stu 2018
  3199

Ekranitis - simpatičan naziv za nešto što uopće nije šala

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
0

U ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici Vodice održano predavanje pod nazivom “Ekranitis – utjecaj ekrana na razvoj djeteta”. Predavanje je održala Marina Grbić iz Kabineta za ranu intervenciju Zadar, a fokus je bio na ozbiljnoj bolesti modernog doba koja pogađa sve nas, a posebno djecu kod koje zbog nekontroliranog korištenja svih vrsta ekrana; mobitela, laptopa, tableta ili televizora dolazi do različitih poteškoća u razvoju.

Ono što je gospođa Grbić na početku predavanja primijetila je to da smo mi, kao odrasli, odnosno roditelji vrlo olako ekranima prepustili vrlo važnu ulogu posrednika sa stvarnim svijetom.

IMG_975911.JPG

Dala je primjere iz prakse u kojima se svi možemo lako pronaći; na primjer hranjenje djeteta uz mobitel, smirivanje djeteta dok čekamo negdje u redu na način da mu se gurne tablet ili ostavljanje djeteta da gleda crtiće dok ne spremimo večeru.

“Za ono što se nekad mislilo da potiče kreativnost, toleranciju, obrazovanje - govorimo, dakako, o novim tehnologijama - danas je zbog "prekomjerne upotrebe" u najranijem dobu postalo izvor brojnih problema”, poručuju iz Kabineta i potkrjepljuju statističkim podacima koji, između ostalog kažu da će dijete koje je rođeno danas, do 7. godine života provesti cijelu jednu godinu života ispred ekrana. Ono što je u ovom podatku poražavajuće je to da će dijete koje se razvija, jako puno upija i uči o svijetu oko sebe cijelu jednu godinu biti izloženo dvodimenzionalnim slikama koje u stvari niti ne razumije, a za iskustvo stvarnog života koje bi trebalo istraživati sa svih svojih 5 osjetila će biti zakinuto.

Tako se na primjeru hranjenja uz mobitel da iščitati nekoliko negativnih posljedica; dijete gledajući u mobitel potpuno je nesvjesno procesa hranjenja, osjetila su mu otupljena, a komunikacija i interakcija koja bi trebala biti sastavni dio objeda je potpuno isključena.

Također, dijete u prosjeku dnevno gleda televiziju 3 sata, a sa roditeljima razgovara svega 38,5 minuta. Dokazano je da djeca najviše riječi nauče u interakciji sa roditeljima, a jednosmjerna komunikacija, odnosno sadržaji sa ekrana bez žive komunikacije povećavaju rizik od govornih teškoća za skoro 50 %.

Nadalje, smart tehnologija uči djecu da se dodirom na ikonu otvara sadržaj odmah i sad. Nema potrebe za strpljenjem, a s time nema niti mogućnosti za dosadu jer su sadržaji beskonačni, a to opet uskraćuje zdravi razvoj jer je dosada pokretač znatiželje, radoznalosti, mašte i igre koja je djetetu osnovni alat za upoznavanje svijeta i svojeg mjesta u svijetu.

Ako još spomenemo da digitalni sadržaji stimuliraju ista područja u mozgu kao alkohol i droge, i da kada se priča o liječenju ovisnika se više ne priča isključivo o ovisnicima o drogi već o internetu i video igricama, postaje vrlo jasno koliko štete činimo svome djetetu izlažući ga ekranima koji nam često zna “samo dok nešto ne obavimo” odglumiti dadilju.

S druge strane živimo u digitalnome dobu i od ekrana ne možemo pobjeći, no ono što iz Kabineta poručuju je to da ih možemo koristiti na način da nam služe, a ne da budemo ovisni o njima. Dobar film vrijedi pogledati, internet nudi vrlo vrijedne informacije i sadržaje koje roditelj treba svome djetetu filtrirati i povezivati sa stvarnim, iskustvenim svijetom. Tada digitalni sadržaji imaju smisla.

Ono što je također jasno je to da djetetu u stvari niti ne treba taj ekran, već mu treba roditelj koji će sa njim razgovarati i nuditi mu sadržaje koji ne uključuju piksele. 

Na kraju predavanja posjetitelji su iznosili svoja stajališta i mišljenja o ovoj temi kada se zaključilo da ovo nije ništa što mi svi ne znamo.

No jako je bitno osvijestiti moguće posljedice našeg ponašanja i djelovanja spram vlastite djece i na kraju krajeva se i sami odlijepiti od prekomjernog buljenja u ekran.

IMG_975710.JPG

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Četiri klapska pivača na Rudini čekaju boja vrimena
  Information
  Podijeli
  Information

  Četiri klapska pivača na Rudini čekaju boja vrimena

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Domaća radinost PokloniDomaća radinost Pokloni
Sve za domZa prodaju
MTB BiciklaMTB Bicikla
Sportska opremaZa prodaju
Gradilište Zatonska, prodajemGradilište Zatonska, prodajem
ZemljištaZa prodaju
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close