Rujan 25, 2023 1082

Bablje ljeto na samom početku jeseni

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Hladna fronta sa pripadajućom ciklonom koja je u danima vikenda zahvatila naše krajeve očekivano najavama prognostičkih modela donijela je izraženu promjenu vremena praćenu lokalno obilnim oborinama, vjetrovitim vremenom i zahlađenjem. Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja palo je u prosjeku između 45 do 120 litara kiše koliko je izmjereno na krajnjem zapadu Šibensko-kninske županije. Odmicanjem ciklone južnije od nas uz istodobno jačanje anticiklonalnog grebena sa sjeverozapada kontinenta jučer je uz smirivanje vremena rezultiralo jačanjem bure i pristizanjem osjetno hladnijeg zraka što se osjetilo i na jutrošnjim temperaturama zraka koje su se u zaleđu kretale od 13 do 15, a uz obalu između 14 i 18°C.

Prognostički modeli za ovaj tjedan prognoziraju suvereno vladanje anticiklone nad većim dijelom kontinenta što će na samom početku kalendarske jeseni donijeti stabilne vremenske prilike uz obilje sunčanih sati koji će doprinjeti ponovnom zagrijavanju zraka i pravom babljem ljetu. Prisustvo ciklone južnije od nas i razlika u tlaku zraka između ova dva sustava još danas će donijeti pojačanu buru, a u narednim danima vjetar će se smiriti i okrenuti na slabe do umjerene zapadne i jugozapadne smjerove.

Već danas će temperature zraka sredinom dana biti i za 10-tak stupnjeva više u odnosu na jučer i lokalno dosegnuti vrijednosti od 27 do 29°C. Sutra će ujedno biti i najviše ovoga tjedna uz maksimalce koji će se popeti i do 32°C, dok će u ostatku tjedna biti ipak ugodnije uz dnevni hod od 16 do 27°C.

U danima vikenda također stabilno ali ipak uz nešto više oblaka iz kojih tek lokalno može ponegdje pasti i poneka kap kiše, pri čemu će subota biti sunčanija dok će u nedjelju zapuhati umjerena do umjereno jaka bura.
Napiši poruku korisniku Darko Begić