Listopad 19, 2020 2642 Pixabay

Službeno započelo cijepljenje protiv gripe: Za termin nazovite liječnika obiteljske medicine

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Iako je do ovih godina cijepljenje protiv gripe započinjalo u studenom, ove godine zbog situacije s Covid19 ono započinje ranije, točnije službeno od ponedjeljka, 19. listopada.

Cjepivo je četverovalentno i besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija te bolesti, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako saznajemo od liječnika obiteljske medicine u Vodicama je pristigla mala doza cjepiva, s kojim su se cijepili najugroženiji (rizične skupine stanovništva). 

Ostali dio očekuje se kroz dva tjedna, a termin za cijepljenje treba telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno jer je u postojećoj situaciji nužno planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi. 

Ove godine gotovo 600.000 doza cjepiva

Cijepljenje je besplatno za osobe od 65 godina i starije, zdravstvene radnike i trudnice, štićenike i radnike domova za starije osobe. Besplatno je i za osobe s kroničnim oboljenjima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Cijepljenje ako se osobno kupi cjepivo 

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni treba imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. 

Također, moguće je cijepljenje u nekim ljekarnama, a za to se treba prethodno telefonski obratiti ljekarni radi informacija.Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe u skladu je s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2020./2021. su sljedeći cijepni sojevi: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata).
 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 19 Listopad 2020 14:36
djelomob1.jpg