Srpanj 29, 2021 1076

Nova korona karta Europe: Hrvatska obala i dalje u narančastom, konkurenti pocrvenili!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Najnoviji izvještaj ECDC-a o 14-dnevnoj situaciji s covidom-19 u zemljama EU-a govori da veći dio Hrvatske i dalje ostaje zelen na europskoj korona karti, a jadranska regija narančasta.

Među hrvatskim turističkim konkurentima više nema zelenih s izuzetkom manjih dijelova sjeverne i južne Italije. Drugim riječima turistička se sezona nastavlja, a o tome koliko će se poštivati strože epidemiološke mjere za jadranski dio zemlje, ovisi njezino trajanje.
Činjenica da je Hrvatska danas imala 188 novozaraženih covidom-19 pokazuje da su brojevi i dalje visoki osobito u jadranskom dijelu zemlje. Što će se dogoditi kad se svi oni koji su tamo trenutno na godišnjem odmoru vrate kući može se samo pretpostaviti odnosno očekivat će da brojevi krenuti uzlaznom putanjom. Za sad je najveći dio Hrvatske u zelenom prema karti ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti) a jadranske županije u narančastom jer je dvije trećine novozaraženih upravo iz tih područja.

Procjene ECDC-a o tome kako bi se u pojedinim zemljama EU-a mogla kretati situacija s covidom-19 rade se na tjednoj razini. Za Hrvatsku je prošlotjedna incidencija bila 40,9 pozitivnih na 100.000 stanovnika a ovoga, točnije do kraja mjeseca, prognoza je 48,1. Za početak kolovoza predviđa se povećanje zaraženih na 55,6 na 100.000 što znači da bi ostanak cijele zemlje u zelenom ovisilo o postotku zaraženih među testiranima.

Trenutno je postotak novozaraženih među testiranima u Hrvatskoj ispod 4 posto točnije jučer je bila 3,2 posto. Naravno taj je postotak u jadranskim županijama viši a prema izvješćima epidemiologa najčešće se radi o mladim ljudima uglavnom tinejdžerima koji nisu cijepljeni. Opasnost je da oni ne prošire zarazu među starijima jer bi to značilo i veći pritisak na bolnice. U Nacionalnom stožeru civilne zaštite vjeruju da će nove epidemiološke mjere koje su na snazi desetak dana ipak usporiti rast novozaraženih u Hrvatskoj. No, još je prerano da bi se vidjeli efekti strožih mjera pa ni trenutne brojke za sad nisu ništa bolje.

 

Izvor: Jutarnji list
 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 29 Srpanj 2021 16:36
djelomob1.jpg