Listopad 20, 2021 942

‘Cjepiva su loša zaštita od zaraze! O tome gotovo postignut konsenzus u Znanstvenom savjetu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Epidemija koronavirusa ponovno ubrzava u Hrvatskoj. Danas smo zabilježili 3162 nova slučaja zaraze, a preminule su 23 osobe. Procijepljenost je zabrinjavajuće niska, apelira se na građane da se cijepe i tako zaštite, a i zaključak jučerašnjeg savjeta Znanstvenog savjeta Vlade bio je da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize.

No, sudeći po izjavama člana Savjeta Gordana Lauca, na sjednici je gotovo pa postignut konsenzus da su cjepiva loša zaštita od zaraze koronavirusom.

- To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…, napisao je Lauc u komentaru na Facebooku.

N1 su Lauca molili za pojašnjenje navedene izjave.

 

- Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze, rekao je Lauc za N1.

Nije poznato koji članovi Znanstvenog savjeta su zauzeli ovaj stav, no navodno će oni koji se ne slažu s takvim stajalištem obratiti javnosti zajedničkim pismom.

Ministar zdravstva Vili Beroš obećao je dati izjavu nakon sjednice Užeg kabineta Vlade, dok na telefonske pozive nisu odgovarali Krunoslav Capak Alemka Markotić.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Listopad 2021 14:42
djelomob1.jpg