Veljača 28, 2022 4953

Pričali smo s Ukrajinkama koje žive/rade u Vodicama, njihove obitelji ne žele otići iz Ukrajine

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u peti dan. Dok je noć bila relativno mirna, pred jutro je objavljeno kako je ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Černihivu, gradu 150 kilometara sjeverno od Kijeva, a u Kijevu i Harkivu su se čule eksplozije. Uzbune ponovno sviraju, iz zemlje je pobjeglo preko 360 tisuća ljudi, a Ukrajinci koji žive u Hrvatskoj sa strepnjom prate razvoj događaja.

Jedna od njih je Tetiana Klopotiuk Kuvač, doktorica u vodičkoj hitnoj reanimacijskoj ambulanti koja se prije četiri godine zbog ljubavi preselila u Šibenik. Njen rodni grad Brodi nalazi se 100 kilometara od Lavova, glavnog grada zapadne Ukrajine.

- 24. veljače moju obitelj probudio je prasak koji se dva puta ponovio oko 07:05 sati. Imamo dvije vojarne u gradu koje je neprijatelj želio pogoditi, ali hvala Bogu nije uspio. Ipak, uništili su vojni aerodrom. Svakih par sati kreće uzbuna. Svi se moraju sakriti u podrum jer se stalno nalaze u mogućnosti zračnog bombardiranja, priča nam doktorica Tetiana.

26. veljače, ističe Tetiana, govorilo se i po hrvatskim medijima o napadu Rusa na njen grad.

- Došla su tri aviona koja su spustila 60 neprijatelja, no naša vojska je reagirala vrlo brzo da se počelo pričati o fake newsu, odnosno lažnom napadu. Ipak, to je bila istina, stvarno su se borili. Neprijatelji su se pokušali sakriti u šumi, ali tu za njih nije bilo spasa.

Rizk Casino Bonus

Tetiana Klopotiuk Kuvač posjetila je glavni grad Kijev prije nešto više od mjesec dana

Kaže, mnogo neprijatelja je došlo u njenu pokrajinu prije par mjeseci i živjeli su tu kao obični ljudi. Danas postavljaju znakove za bombardiranje. I to su njeni sugrađani brzo otkrili i riješili. Također, uklonili su sve znakove na cestama kako bi ih naveli na pogrešne pravce, ali i ostavili poruke kuda im je put za Rusiju.

- Svi nešto rade, i oni koji su u podrumu spremaju hranu za vojnike, pomažu ozlijeđenima, izrađuju vojničke mreže... Moj otac je ostao, mama je sinoć dovela moju 14-godišnju sestru k meni u Šibenik, a ona će se vratiti. Ni ja ne mogu mirno stajati sa strane. Molim sve koji imaju želju i mogućnosti da pomognu našoj vojsci i Ukrajini. Slava Ukrajini! - poručila je Tetiana Klopotiuk Kuvač.

Tetiana će registrirati udrugu i pokušati pomoći s prikupljanjem pomoći, a do tada je poslala sve račune na koje se može poslati financijska pomoć.Prije osam godina Myroslava Rusnak preselila se u Vodice, osnovala obitelj i pokrenula posao edukatorice i otvorila salon. Svaku slobodnu minutu koristi kako bi se čula s obitelji u Ukrajini i pročitala nove, zastrašujuće vijesti.

- Vijest o početku napada i ratu bio je veliki šok, nisam očekivala ovakvu invaziju. U Ukrajini je moja obitelj, majka, baka, djed, prijatelji iz djetinjstva. U neprestanom smo kontaktu i ne mogu vjerovati s kakvim se ratnim strahotama upravo suočavaju, priča nam Myroslava Rusnak.

Njen rodni grad Hust je na granici s Mađarskom i Slovačkom i tamo je situacija zasada mirna.

- Mirno je, i zasad se ne ratuje na tom području i zato je tamo prešlo dosta Ukrajinaca. No, teško je i neizvjesno. Nikad ne znaš u kojem trenutku se to može promijeniti. Voljela bih da dođu ovdje, ali oni žele ostati i pomagati koliko mogu. Dosta mojih prijatelja, pa čak i prijateljica je odlučilo ostati i boriti se za Ukrajinu. Neki prijatelji s malom djecom su prešli granicu, a neki još od prekjučer pokušavaju jer im negdje za to treba i tri dana zbog geografskog položaja i gužvi.

Hrvati su, kaže, puni empatije u ovoj teškoj situaciji za sve Ukrajince. Dobila je brojne poruke podrške da ovdje pozove svoju obitelj i bližnje. 

- Vi ste ovo sve prošli i proživjeli, osjećate nas. Hvala vam na tome. Također, veoma sam ponosna na našeg predsjednika i njegov stav, na sve naše ljude koji nesebično pomažu. U rekordnom roku skupili su ogromnu svotu novaca pomoći. Ukrajinski duh je nešto neopisivo i to je veliki plus spram neprijatelja. Slava Ukrajini! - naglasila je Myroslava na kraju.

Myroslava Rusnak je planirala ići u Ukrajinu kroz mjesec dan, njen zadnji posjet prije pandemije.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Veljača 2022 23:17
djelomob1.jpg