Ožujak 21, 2022 1808

Udruga Argonauta pokrenula inicijativu za postavljanje javnih česmi na području grada Vodica

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Udruga ARGONAUTA uputila je dopise Općinama Tisno, Murter-Kornati i Gradu Vodicama s ciljem pokretanja inicijative VODA BEZ AMBALAŽE

Jedan od razloga koji ih je potaknuo na pokretanje ove inicijative i upućivanje dopisa kojeg šalju u privitku je to što javne česme uvelike doprinose smanjenju plastične ambalaže koja predstavlja jedan od najradikalnijih zagađivača svjetskih vodenih masa.

Uvođenjem javnih česmi destimulira se upotreba jednokratne plastike, odnosno doprinosi i razvoju svijesti o vodi kao javnom dobru i ljudskom pravu.

Njihov dopis upućen Gradu Vodicama donosimo ispod

Sama himna Grada Vodica kaže da je voda gradu darovala ime, one su se i razvile u neposrednoj blizini izvora žive vode pa iako o tome nije vođena precizna statistika, Vodice su imale preko 500 bunara od kojih je na žalost više od polovice njih zatrpana.

Rizk Casino Bonus

Bunari u Vodicama nisu bili samo mjesto gdje se dolazilo po pitku vodu i gdje se prala roba. Ovdje su se odvijala sva društvena zbivanja, ovdje su se rađale prve ljubavi i pjevale pjesme.

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru dio je vodičke tradicije, a Vodice jedan od gradova koji se mogu pohvaliti pitkom vodom.

Ove činjenice trebalo bi afirmirati kroz postavljanje jedne ili više javnih česmi kao stvarne potrebe grada budući da su česme odraz komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda.Osim revitalizacije dragocjene tradicije grada Vodica, postavljanje javne česme uvelike bi doprinijelo smanjenju upotrebe plastične ambalaže što bi direktno utjecalo na smanjenje štetnog plastičnog otpada.

Neki od argumenata kojima želimo skrenuti pozornost na inicijativu postavljanja javnih česmi su:

- javne česme (špine) predstavljaju komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard i dio su urbane tradicije mediteranskih gradova.

- izuzetno su važne u smanjenju korištenja plastične ambalaže (na svim plažama pa tako i vodičkim je, na žalost, plastični otpad postao uobičajena pojava).

- Europska komisija je 2018. godine izdala preporuku da se postavljaju pa se uvođenjem javnih česmi Vodice se približavaju europskom civilizacijskom standardu.

- voda je javno dobro i ljudsko pravo.

 

Pritom bi bilo važno da modeli česmi koji se postavljaju ispunjavaju neke elementarne uvjete:

– Kod nove česme nužno je voditi računa da ona bude dostupna svima podjednako: djeci, odraslima, starijima i osobama s invaliditetom, odnosno potrebno je uvažiti ljudsku raznolikost po pitanju mogućnosti dosezanja slavine.

– Poželjno je i da česma nudi mogućnost da se voda direktno ulijeva u npr. bočicu.

– Kod novih javnih česmi mogućnost konzumacije vode svakako bi trebala biti osigurana i za životinje.

– Oblikovanjem i izborom materijala nove česme trebaju biti otporne na vandalizam, smrzavanje i ljetne vrućine.

– Model treba imati mogućnost jednostavne implementacije u različite tipove javnih prostora.

– Česme trebaju biti i označene na način da je odmah jasno da se radi o punktovima za besplatnu pitku vodu. Uvažiti treba i činjenicu da su Vodice turističko odredište pa ta informacija treba biti usmjerena i na sve one koji ne razumiju hrvatski jezik (rješenje je u npr. grafičkom prikazu).

– Predlažemo i oznake za slijepe i slabovidne.

– Svaki dodatni sadržaj može biti plus kroz, primjerice, neke od specifičnih lokalnih referenci. Primjerice, da česma bude i info punkt s nekom od tema iz povijesti grada vezano uz vodu na lokaciji gdje se česma nalazi (npr. česma kod bunara – priča o vodičkim bunarima i o tome kako su bili povezani te kako je gornji služio za uzimanje pitke vode, a donji za pranje rublja i druge kućanske potrebe). I samo oblikovanje česme može biti s referencom (na primjer da je česma u obliku Okita, spomenika u centru, bunara ili nekog drugog oblika specifičnog za Vodice), a može biti i nekome posvećena.

– predlažemo da česme sadrže i ime i /ili grb grada Vodica i stih himne „Voda je gradu darovala ime“.

Ekološki aspekt

Javne česme uvelike doprinose smanjenju plastične ambalaže koja predstavlja jedan od najradikalnijih zagađivača svjetskih vodenih masa. Uvođenjem javnih česmi destimulira se upotreba jednokratne plastike, odnosno doprinosi i razvoju svijesti o vodi kao javnom dobru i ljudskom pravu.

Turistički potencijal i promocija Vodica kao grada pitke vode

Punktovi s besplatnom pitkom vodom treba predstaviti kao nešto pozitivno, napredno i sigurno čime se i bitno podiže komunalni standard grada, a grad približava europskim standardima.

Postavljanje javnih česmi trebala bi pratiti kampanja osmišljena od strane Grada, a kojom će popularizirati njihova upotreba i afirmirati pitka vodu kao vlastito javno dobro i velika prednost Vodica u odnosu na druge gradove.

Kvalitetna nova javna česma mogla bi postati i identitetski važna stvar za Vodice i sama po sebi (turistička) atrakcija.

Vodice su grad na pitkoj vodi i na tome bi se mogla graditi kampanja brendiranja zdravog grada i to, između ostaloga, i kroz nove javne česme kao prepoznatljivog svakodnevnog elementa u javnom prostoru grada Vodica.

Pritom nema razloga da Vodice ne dobiju najbolje moguće rješenje.

S poštovanjem,

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta

 

 

 

 

Tags
djelomob1.jpg