Travanj 09, 2022 3111

Tko ostavlja otrovne mamce po Križini i Orlovim krugovima? U dva dana tri slučaja trovanja pasa, jedan završio kobno

Tko ostavlja otrovne mamce po Križini i Orlovim krugovima? U dva dana tri slučaja trovanja pasa, jedan završio kobno Ilustracija/Pixabay
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U dva dana tri su slučajeva trovanja pasa na našem području, saznajemo od Anđela Zorice, veterinara Veterinarske ambulante Vodice. Svi psi otrovali su se na području oko Tribunja, u polju i maslinicima na području Križina i Orlovih krugova. 

Prvi pas od jučer je uginuo u ambulanti jer je vlasnik došao prekasno. 

-    Radi se o jednom našem sumještaninu koji je radio u svom masliniku, dok mu je pas slobodno šetao. Odjednom se počeo tresti, ali vlasnik nije odmah posumnjao u trovanje te zbog nekih obveza nije odmah reagirao. Kad se psu stanje pogoršalo, nakon nekih 45 minuta došli su u ambulantu ali unatoč našim naporima pas je uginuo- priča nam mladi veterinar Anđelo Zorica

Druga dva psa su vlasnici doveli 15-20 minuta nakon što su primijetili simptome i oni su spašeni. 

Foto: Čitatelj portala
Foto: Čitatelj portala

-    Vlasnik otrovanog psa od jutros je našao i mamac s otrovom koji se nalazi ovdje na slici. U kuglice mljevenog mesa skrivene su plave granule za koje pretpostavljamo da je pužomor. Većini otrova za puževe osnova je metaldehid, a trovanje se očituje grčevima u trbuhu, konvulzijama i povraćanjem što u konačnici može dovesti do kome i uginuća. Simptomi mogu biti vidljivi već nakon 15 minuta. – kaže nam Zorica te upozorava vlasnike da ne šetaju pse na spomenutom području, obvezno ih drže na povodcu, a ukoliko uoče simptome trovanja ili posumnjate da je vaš ljubimac pojeo zatrovani mamac odmah nazovite dežurni mobitel ambulante i što prije dođite u ambulantu.

Također važna uputa za sve osobe koje sumnjaju da im je pas otrovan: psa odvedite veterinaru i odmah pozovite policiju. 

Ako je u blizini psa nađena hrana za koju sumnjate da je poslužila kao mamac s otrovom, nemojte je dirati, nego pričekajte izlazak policije na teren kako bi se izuzeli tragovi.

Naime, u Kaznenom zakonu jasno stoji: 
“Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Tko to počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Također, tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.”

Poslijednja izmjena dana Subota, 09 Travanj 2022 16:07
djelomob1.jpg