Travanj 24, 2022 2708

Dan planeta zemlje

Likovna udruga „More“- Vodice i udruga Argonauti iz Murtera zajedno održala dvije radionice s ciljem osvješćivanja važnosti, moći i ljepote drage nam Zemlje

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Likovna udruga “More” je tradicionalno obilježila Dan planeta Zemlje kod dragih domaćina Marije i Roka Ivande, članova udruge, koji nas već sedmu godinu okupljaju u svom prekrasnom polju Staze. Ove godine smo ugostili udrugu Argonauta iz Murtera i koordinatoricu Eko-patrole Mirtu Srdarev. Ostvarili smo lijepu suradnju koju želimo nastaviti i u budućnosti.

Zbog kiše smo morali odgoditi obilježavanje Dana planeta Zemlje za sljedeći dan, subotu 23. travnja.

Napokon se nakon popuštanja epidemioloških mjera moglo ostvariti brojnije okupljanje, ovaj puta učenika Mirtinih edukativnih radionica, polaznika likovnih radionica i članova udruge te roditelja.

Održane su dvije radionice s ciljem osvješćivanja važnosti, moći i ljepote drage nam Zemlje.

Započeli smo program obilježavanja likovnom radionicom nadahnutom tragovima koje čovjek ostavlja u prirodi, a izraženu kroz umjetnički pravac land art koju su vodile Marija Ivanda i Manuela Srdarev. 

Land art je pravac suvremene umjetnosti nastao šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća u Americi i zemljama Europe. Ipak, prvi špiljski crteži plemenskih naroda prapovijesti pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje. Međutim, smatra se da su, kao poticaj i inspiracija za nastanak land arta bili konceptualna umjetnost i minimalizam, a pravac predstavlja reakciju na komercijalizaciju umjetnosti.

Umjetnost napušta muzeje i galerije i seli se u prirodu gdje se ostvaruju intervencije u prostoru monumentalnih razmjera što je karakteristično za Ameriku, dok se u Europi pravac više orijentira na ekološke osnove koje se zasnivaju na nastojanju da se umjetničko djelo ostvari što manjim zahvatima na prirodnom, rabljenom ili otpadnome materijalu u prirodi.

Djeca su, podijeljena u manje grupe ili individualno, najprije sakupljala potreban materijal za rad kojeg su mogli pronaći oko sebe, na samom terenu (kamenje, cvijeće, grančice, lišće, suhe trave …). Potom su izrađivala lend art kompozicije različitih motiva (cvijet, riba, kišobran, leptir, spirala, koncentrični krugovi, gravitacijska kamena skulptura).

Ljepotu gotovih radova, njihove izvođače i kako smo proveli jedan prekrasan dan možete pogledati u galeriji. U snimanju radova i bilježenju događanja zdušno nam je pomogao učenik Josip Kralj kojeg smo proglasili „službenim“ fotografom.Ciljevi radionice su: likovno i kreativno izražavanje korištenjem jednostavnih materijala iz prirode, istraživanje i izražavanje osnovnih principa likovne kompozicije te ritma u njoj, upoznavanje autohtonih biljnih vrsta, razvijanje osjetljivosti na važnost, snagu, krhkost i ljepotu prirode.

Radovi su ostali kao tragovi za nama na tlu polja snažne pozitivne i osvajajuće energije koje će vrijeme i atmosferski uvjeti s vremenom postupno mijenjati što i jesu jedne od važnijih postavki land arta.

Drugu radionicu Zeleni bingo u primjeni - Ekosustav vodila je Mirta Srdarev čiji tekst o sadržaju edukativne radionice donosimo u cijelosti.

Cilj radionice bio je upoznati djecu s važnošću jačanja svijesti o brizi za prirodu i okoliš te ih potaknuti da boravkom u prirodi postanu pravi mali istraživači.

Nakon što su dobili kartice s popisom materijala koji trebaju pronaći u svojoj okolini, prionuli su istraživanju - potražili su šljunak, zemlju, nešto bodljikavo, nešto ukrasno, male biljke s korijenom, mahovinu, grančice, kamenčiće, a tijekom potrage neki od učenika su se i odmorili i barem pokušali osluškivati prirodu u kojoj su boravili. Nakon što su, većinom uspješno, sakupili sve potrebno, postavili su materijale u staklenke i stvorili mali ekosustav koji je samoodrživ!

Bilo im je zanimljivo vidjeti kako se nakon zatvaranja, staklenka vrlo brzo i zamaglila što znači da je sustav počeo funkcionirati - jer svaki segment u staklenci - šljunak, zemlja, mahovina, biljka i ukrasi, ima svoju ulogu u sustavu koji je samoodrživ! Kroz ovu radionicu učenici su naučili i osvijestili važnost procesa fotosinteze, biljnog svijeta, raznolikosti koja nas okružuje, kako da prenamjene (reuse) stvari (staklenka) te potvrde važnost pojma “održivosti”. U konačnici, aktivnosti u prirodi samo su potaknule njihova osjetila i motoričke sposobnosti, a briga za okolišem (sakupljanje otpada) još je jednom potvrdila da su aktivnosti usmjerene na očuvanje biljnog svijeta i prirode koja nas okružuje više nego potrebne.

Završetak radionica obilježili smo skupnom fotografijom svih sudionika obilježavanja i zahvalom upućenoj majci Zemlji. Nastavili smo druženje kroz igru, razgovore i dijeljenje iskustava gosteći se ukusnom i raznovrsnom zakuskom koju su nam pripremili domaćini.

Dan planeta Zemlje i zeleno mekano, mirisno proljeće obilježili smo na najbolji mogući način u prirodi u polju koje je svojim stoljetnim suhozidima primjer land arta par excellence.

Unaprijed se veselimo novim okupljanjima i zajedničkim druženjima uz kvalitetan program likovnih i edukativnih radionica u prekrasnom ambijentu dalmatinskog polja!

Manuela Srdarev i Mirta Srdarev

 

djelomob1.jpg