Travanj 27, 2022 2430

Poskupljenjima nema kraja: Suhomesnati proizvodi i mnogima omiljeni pršut idući su na udaru

Poskupljenjima nema kraja: Suhomesnati proizvodi i mnogima omiljeni pršut idući su na udaru Gospodarstvo Roca
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Svakodnevna poskupljenja namirnica i energenata neće zaobići ni suhomesnate proizvode. Kako ovih dana možemo čitati u medijima, kroz narednih godinu dana prijeti nam poskupljenje i do 50 %. Među prvima na udaru je pršut, mnogima najdraža svinjska delicija čija je sirovina ove godine proizvođače koštala 30 do 50 % više nego lani.

- Očito je da se nalazimo u dobu velikih poskupljenja, i to ne samo sirovina s kojima radim već pričamo o kompletnom standardu što nam jednostavno nameće podizanje cijena. Iako se najavljuju visoke cijene, to za sada nije drastično. Moja usluga ostaje na istoj cijena kao i prije deset godina, a cijene mojih proizvoda trenutno su iste kao i prošle godine – kazao nam je Ante Roca, vlasnik Gospodarstva Roca na kojem se nalazi farma za uzgoj svinja, pogon za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, trgovina i restoran s dalmatinskom konobom.

Ipak, zbog svih čimbenika koji prvenstveno uključuju rast energenata i same sirovine proizvođači su primorani podići cijene za 20 do 30 % već od slijedećeg mjeseca, navodi nam Roca. Također, cijena same ambalaže skočila je gotovo 100 %.

- To je zakon ponude i potražnje u kojem moramo sudjelovati jer ne možemo prodavati nešto jeftinije nego što je. U protivnom smo primorani raditi s gubitkom. No, ovdje ne pati samo ugostiteljstvo, u ovo su uključene sve branše te se na to moramo privikavati, smanjivati troškove.

Na to se veže i problem s radnom snagom. Iako je u Hrvatskoj ima dovoljno, poslodavac je u nemogućnosti adekvatno platiti radnika.

- To je problem cijelog društva. Konobar mora imati plaću 2 000 eura, a kuhar 3 000 eura, što ja kao poslodavac nisam u stanju samostalno isplatiti. To je začarani krug. Sve je veći egzodus radne snage pa je moja konkurencija u Češkoj, Njemačkoj, Irskoj i Engleskoj jer su te destinacije danas dostupnije nego što su bile prije primjerice 30 godina – naglasio je Roca.

djelomob1.jpg