Svibanj 17, 2022 1002

Svjetski dan hipertenzije odbilježava se pod geslom "Mjeri svoj krvni tlak, kontroliraj ga i živi dulje"

Svjetski dan hipertenzije odbilježava se pod geslom "Mjeri svoj krvni tlak, kontroliraj ga i živi dulje" Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U povodu Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upozorava da od hipertenzivnih bolesti u Hrvatskoj boluje trećina stanovništva, te da oko 50 posto osoba s hipertenzijom ni ne zna da ima povišeni krvni tlak.

Stoga se i ovogodišnji Svjetski dan hipertenzije odbilježava pod geslom "Mjeri svoj krvni tlak, kontroliraj ga i živi dulje".

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija (140/90) tiha je i podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati simptome sve dok se ne razviju oštećenja organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost na svjetskoj razini.

Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak koji je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, posebice koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju.

Rizk Casino Bonus

Prema procjenama, 18 posto svih smrti u svijetu može se pripisati hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2020. bile su uzrok smrti u 40 posto slučajeva, umrlo je ukupno 22.817 osoba, od kojih 13.106 žena i 9711 muškaraca.

Prema rezultatima Eurostatova projekta "Morbidity Statistics", u 2017. u Hrvatskoj je od hipertenzivnih bolesti bolovalo 1.283.437 stanovnika, odnosno 31,1 posto ukupnog stanovništva.

Hipertenziju je potrebno liječiti, uglavnom lijekovima koji smanjuju krvni tlak, kako bi se smanjio rizik od navedenih ishoda. Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg, ističe HZJZ.Nažalost, gotovo 50 posto osoba s hipertenzijom ni ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju, ne poduzimaju ništa, odnosno ne uzimaju potrebne lijekove i ne mijenjaju životne navike. To znači da 75 posto populacije s povišenim krvnim tlakom na svjetskoj razini ima velik rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

Izvor: HRT

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg