Svibanj 28, 2022 1024 Mirovina.hr

Sve više radnika i umire prije odlaska u mirovinu: Kako naslijediti njihove uplate?

Sve više radnika i umire prije odlaska u mirovinu: Kako naslijediti njihove uplate? Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Gotovo 61 tisuća umirovljenika umrla je tijekom prošle godine, dok je ukupno preminulo više od 63 tisuće građana. Zastrašujuć je to podatak koji obara sve povijesne rekorde. No, umirali su i radnici prije nego što su uopće dočekali mirovinu. Prema podacima Regosa, lani je broj umrlih osiguranika drugog stupa porastao za čak trećinu, a brojke nipošto nisu ohrabrujuće ni za ovu godinu.

Portal MIROVINA.HR doznaje kako se mogu nasljediti uplate radnika koji su umrli prije odlaska u mirovinu, a uplaćivali su u II miroviski stup.

Osim pojačane smrtnosti u pandemiji, na sve veće brojke utječe i činjenica da je osiguranika u drugom stupu sve više te da su oni sve stariji, odnosno sve je više onih koji se po dobi približavaju mirovini. Nažalost, za neke nikad dočekane nakon desetljeća uplate doprinosa.

No, njihova se štednja iz drugog stupa nasljeđuje.

Od 2004. godine otkako je drugi stup uveden pa do danas, umrlo je ukupno nešto više od 13 tisuća osiguranika prije mirovine. Kako se povećava broj umrlih, tako se povećava i svota njihovih isplaćenih sredstava. Putem nasljeđivanja u istom je periodu isplaćeno tako dosad više od 850 milijuna kuna, pri čemu najviše prošle godine, čak 175,5 milijuna kuna. U ovoj godini iz drugog stupa do sredine ovoga mjeseca naslijeđeno je 76,3 milijuna kuna.

Rizk Casino Bonus

Za one koji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu

Nasljeđivanje sredstava s osobnog računa člana fonda propisano je odredbama članka 103. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima. Postupak zatvaranja osobnog računa umrlog člana fonda i prosljeđivanje sredstava nasljednicima u nadležnosti je REGOS-a, iz kojeg su nam objasnili samu proceduru.

“U slučaju da član obveznog mirovinskog fonda umre prije ostvarivanja prava na mirovinu, a članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupno kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana obveznog mirovinskog fonda predmet su nasljeđivanja prema Zakonu o nasljeđivanju. Ako su sredstva s osobnog računa umrlog člana fonda naslijeđena, a član obitelji naknadno stekne pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, obiteljska mirovina se određuje kao osnovna mirovina prema tom Zakonu” – pojašnjavaju iz Regosa za Mirovina.hr.

Što sve treba od dokumentacije?

Sredstva sa osobnog računa umrlog člana fonda se nasljeđuju temeljem pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju u kojem su navedena sredstva II. stupa. Za isplatu nasljedstva, nasljednici trebaju dostaviti REGOS-u dokumentaciju: 

  1. Popunjen i potpisan Zahtjev za isplatu nasljedstva
  2. Original ili ovjerenu presliku pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju u kojem su navedena sredstva II. stupa, izdanog od suda ili javnog bilježnika u Republici Hrvatskoj
  3. Potvrdu banke o IBAN konstrukciji računa nasljednika na koji treba proslijediti sredstva s osobnog računa umrlog člana fonda

Po zaprimanju dokumentacije provjerava se je li dokumentacija potpuna i jesu li zadovoljeni svi uvjeti za isplatu nasljedstva. Ako je zahtjev za isplatu nasljedstva opravdan, zatvara se osobni račun i sredstva se isplaćuju na račun nasljednika, zaključili su.

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg