Srpanj 04, 2022 1374

Održana završna konferencija projekta Zaželi za otok Prvić

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U petak 1. srpnja 2022. u Prvić Luci održana završna konferencija projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu kojeg je zaposleno pet gerontodomaćica koje su skrbile o dvadeset starijih stanovnika otoka

Petak 1. srpnja u 19:30 je bio rezerviran za posjet otoku Prviću i sudjelovanje na završnoj konferenciji projekta Zaželi za otok Prvić. Unatoč nesnosnoj vrućini, koja nije popuštala ni u ove večernje sate, na konferenciju je pristiglo 50-ak mještana Luke i Šepurine, kao i njihovih prijatelja i gostiju.

Projekt provodi Udruga Otok iz Prvić Luke u partnerstvu s područnim Centrom za socijalnu skrb, te u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Zaželi za otok Prvić je u potpunosti financiran europskim novcem s ugovorenim iznosom od 1.282.242,36 kn. Provedba je započeta 19. veljače 2020., a završava 19. kolovoza 2022.

U sklopu projekta je educirano pet žena iz teško zapošljivih skupina za posao gerontodomaćice. Po završetku edukacije, gerontodomaćice su zaposlene na razdoblje od 24 mjeseca za skrb o žiteljima Luke i Šepurine. Svaka je bila zadužena za pet korisnika, koji su dobili anatomske jastuke i mjesečne pakete s higijenskim potrepštinama.

Rizk Casino Bonus

Nabavljene su bicikle za prijevoz domaćica, oprema za mjerenje tlaka i šećera u krvi, te uredska oprema za potrebe zaposlenika Udruge, također zaposlenih u sklopu projekta - terenskog koordinatora i voditelja projekta.

Nisu se sve domaćice odazvale pozivu na završnu konferenciju. S radom su završile 1. lipnja pa su se neke od njih već i zaposlile drugdje. Prisutne su bile Ilijana Galijot i Jelena Samohod. No, većina korisnika projekta iz Luke je stigla, izostali su korisnici iz Šepurine kojima je put po sparini bio opasan po zdravlje. Međutim, i Šepurinjani su imali svoje predstavnike koji su prevalili taj vrući uspon do Luke.

Uvodni govor je održala Drenka Ćosić Bukić, dopredsjednica Udruge Otok. Pridružila joj se Jelena Samohod, koja je u vrlo kratkom, ali emotivnom govoru, izrazila žaljenje što projekt prestaje i što se rastaje od svojih korisnika. Ne, zauvijek, ističe, jer će mnoge domaćice i dalje obilaziti svoje korisnike, sada već prijatelje, i bez naknade.Iz Udruge Otok poručuju da je šteta što su uvjeti za fazu III Zaželi neprilagođeni malim sredinama i udrugama poput ove. Naime, prema tim uvjetima, Udruga Otok bi morala zaposliti još četiri gerontodomaćice i svakoj od njih pronaći po šest korisnika, sveukupno 56 otočana. S obzirom na opadajući broj stalnih stanovnika na malim otocima poput Prvićana, ta je misija nemoguća, posebno za rok provedbe od samo 6 mjeseci.

“Projekte poput ovog bi trebala preuzeti država, odnosno jedinice lokalne samouprave. Oni su nužni za kvalitetu života lokalnog stanovništva, a njihova provedba javna tijela može stajati duplo jeftinije. Oni već imaju i potrebne alate i zaposlen kadar za provođenje, trošak bi im bile samo plaće gerontodomaćica, na što otpada tek oko polovice gore navedenog iznosa. U tom slučaju bi se domaćicama mogle i povisiti plaće, koje su trenutno - minimalne”, zaključuju iz Udruge.

Uz završnu konferenciju, Udruga Otok je predstavila i kalendar s fotografijama domaćica i njihovih korisnika. Ni kalendar ni izložba fotografija koje su nastale snimanjem kalendara nisu financirani iz Projekta sredstvima Europske unije, već vlastitim sredstvima Udruge. Fotografije su izložene u Dva bunara, a snimio ih je poznati hrvatski modni fotograf Šime Eškinja.

Iako, nije vrime od kalendara, ovaj započinje s prvim danom ljeta. Jer život počinje s litom, kažu iz Udruge. Iako je, takorekuć, život ovog projekta prestao s ljetnim danima, život korisnika tada započinje. Mnogi čekaju ljeto da se ponovno okupe njihove familije pa da otočkim kućama i dvorima, praznima preko zime, ponovno zazvoni cika i veselje dice.

Kalendar se može nabaviti u trafici u Prvić Luci pa tako podržati daljnji rad Udruge.

Foto: Jagoda Bokulić i Udruga Otok

 

 

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg