Srpanj 27, 2022 4916 NovaTV

Prosvjed u Prvić Šepurini: "Otok Tijat je nova Vruja" - "Bespravna gradnja, bahatost i nepoštivanje zakona, to je slika Hrvatske u malom"

Prosvjed u Prvić Šepurini: "Otok Tijat je nova Vruja" - "Bespravna gradnja, bahatost i nepoštivanje zakona, to je slika Hrvatske u malom" Snimka zaslona NOVA TV
Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Ekipa NOVE TV za DNEVNIK NOVE javila se uživo iz Prvić Šepurine gdje je u tijeku prosvjed mještana.

Otok Tijat posljednjih godina je predmet obračuna suvlasnika otoka i tvrtke koja je na otoku otvorila restoran.

Privezište za brodove koje se nalazi tik ispod restorana napravljeno je, kažu, bez dozvole. Sudski postupak je u tijeku i tek će se tada utvrditi tko je to privezište izgadio i tko mu je vlasnik.
Lučka kapetanija naložila je uklanjanje privezišta, no ni nakon 5 godina nitko ne zna gdje je zapelo.

Državni inspektorat prije dva tjedna je zatvorio restoran jer "nije imao važeće rješenje o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti". No, vlasnici su odlučili ignorirati rješenje i nastaviti s radom.

I tako se rješenja pišu po nekoliko godina. "Netko utvrdi da je nešto nelegalno, pa se ovaj žali na proceduru, pa zbog procedure otegne se to na četiri godine" kažu mještani.

Dalje sve ostaje na pravosuđu koje u pet godina nije uspjelo riješiti problem nelegalno sagrađenog privezišta.

U uvali Tijaščici se ne bi ništa smjelo graditi. Vlasnici otoka 33 godine su otplaćivali otok, a sada im se osporava vlasništvo. "Osjećamo se jadno. Kad vam svi dokumenti kažu da je nešto vaše, a to se ne poštuje, onda se osjećate jadno".

Novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić na otoku Prviću istražio je ovaj problem.

"Kako sada stvari stoje, rješenje problema bilo bi ravno zgoditku na lotu. Svi Prvićani su zapravo suvlasnici idealnog djela na otoku Tijatu. To znači da nitko ne može ništa raditi bez dozvole 534 ostala suvlasnika".

Odgovore je potražio kod Ivane Grbelja iz Suvlasničke zadruge.

"Najviše nas smeta što je tvrtka Soto Vento već 6 godina na našoj djedovini i sada nam ju još žele i oteti", kaže Grbelja. "Imaju nelegalne pontone i niz objekata. Lučka kapetanija kaže da je napravila svoje, građevinska inspekcija kaže da je napravila svoje i tako se loptaju s nama" ističe Grbelja i kaže kako odbija sjesti za stol s vlasnicima navedene tvrtke.
"Zapinje u tome što je sve sporo. Neka rješenja su donešena, pa su pala, pa kažu da nisu investitori, a onda ipak jesu investitori", ogorčena je institucijskom zavrzlamom predstavnica suvlasnika.Komentirala je i odluku gradskog vijeća i moguću korupciju, "Ovdje nema kanalizacije, a GUP je predvidio kanalizaciju za 200 osoba. Ali ovdje nema stanovnika. Prema tome, kome se to pogoduje onda?" pita se Grbeljelja i poručuje "Naša poruka institucijama je da naprave svoj posao. Vjerujemo da ćemo izaći kao pobjednici".

"Nadamo se da institucijama neće biti potrebno pet godina da riješe ovaj problem", zaključuje novinar Domagoj Mikić.

djelomob1.jpg