Prosinac 01, 2022 750

Velike gužve u pošti, bankama i FINI: Svi žele imati početni paket eurokovanica

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Građani od danas, 1. prosinca u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna.

Tako je mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja građanima omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica, koje će moći koristiti tek od početka 2023. godine.

Od danas građani će u jednoj transakciji moći kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

Od cijelog jutra gužva je za kupovinu početnog paketa eurokovanica, kaže nam službenica u vodičkoj pošti te napominje kako su to mahom starije stanovništvo.

Druga nam pak službenica govori kako su gužve neopravdane, jer će i nakon 01. siječnja iduće godine neko vrijeme biti moguće plaćati u kunama, a ostatak će dobivati u eurima.

Jedan početni paket košta 100 kuna, a u njemu su kovanice eura u vrijednosti 13,28 eura. Naime, početni paket sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti.

Tako su u njemu tri kovanice od dva eura; tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra.

Te će kovanice građani moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. godine. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.Iz Hrvatske pošte tako napominju kako će prilikom kupnje izdavati i potvrdu o prodaji kojom se kupci obavještavaju o zabrani korištenja hrvatskih eurokovanica prije 1. siječnja 2023. godine.

djelomob1.jpg