Prosinac 04, 2022 1724

Obilježena 78. godišnjica oslobođenja Dalmacije i Knina od fašizma u Drugom svjetskom ratu

Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

Danas je na Šubičevcu u spomen parku strijeljanih, obilježena, iako po velikoj kiši 78. godišnjica oslobođenja Dalmacije od fašizma u Drugom svjetskom ratu ( WWII ), uz nazočnost gotovo svih ostarjelih, ali još vijek živih Partizana boraca NOR-a iz cijele Dalmacije, zajedno sa mladim Antifašistima, kao nasljednicima svijetle tradicije svojih očeva i djedova iz WWII.

Upamtimo zauvijek. Naša je Dalmacija tada bila prva oslobođena regija u cijeloj ratom zahvaćenoj Europi, ali oslobođena borbom njena stanovništva, njenih kćeri i sinova, bez sudjelovanja Savezničkih jedinica, u bilo kom obliku.

Godišnjica je obilježena polaganjem vijenaca uz izaslanstva: Predsjednika R Hrvatske, Vlade RH, Saveza Antifašističkih Boraca i Antifašista - (SABA-a) RH, izaslanstva Zajednica udruga Antifašističkih Boraca i Antifašista-(ZUABA) Dalmatinskih županija, te gotovo svih Udruga Antifašističkih Boraca i Antifašista ( UABA ) - Gradova i Općina iz cijele naše partizanske Dalmacije.

Zajedno sa svima njima bila je i delegacija grada Vodica. Delegaciju UABA-a grada Vodica predvodio je predsjednik UABA dr. sc. Josip Zanze dipl. oecc, koji je zajedno s predsjednikom ZUABA ( Zajednice antifašističkih boraca i antifašista) ŠKŽ s drugom Zoranom Restovićem dipl. oecc., položio vijenac ispod spomen obilježja na Šubičevcu.

Nakon polaganja vijenaca, u Muzeju oslobođenja Dalmacije, ovim je povodom otvorena izložba, kao trajni slikovni prikaz tih dešavanja. Ujedno, za sve sudionike svečanosti uz vojnički grah, fritule i kroštule, naše iz Vodica pripremljen je u hotelu skromni ručak

Za portal Infovodice poslao Predsjednik UABA-a grada Vodica dr. sc. Josip Zanze dipl. oecc. koji je ujedno i Pod-Predsjednik Šibensko-Kninske udruge ZUABA "Zajednice Antifašističkih udruga i Antifašista"  

Govor Zorana Restovića Predsjednika Šibensko-Kninske udruge ZUABA "Zajednice Antifašističkih udruga i Antifašista" donosimo ispodGrađanke i građani, drugarice i drugovi,
prije 78. godina, na današnji dan, legendarne jedinice 8. Korpusa Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, završile su operaciju za oslobođenje Dalmacije od nacifašista u II sv. ratu. Najveća operacija koja se ikad dogodila na ovim prostorima, u kojoj se sukobilo preko 100.000 vojnika na obje strane, počela je tri mjeseca ranije 11.09.1944. god. desantiranjem jedinica XXVI divizije sa otoka Visa na Brač i Korčulu. Preko 32 hiljade Titovih partizana, krenulo je na silu od 60.000 njemačkih vojnika, 12.000 ustaša i 6.500 četnika sa jednom jedinom naredbom, koju je na smotri u Visu izgovorio vrhovni komandant partizanske vojske Josip Broz Tito: Dalmaciju treba osloboditi.

Nakon oslobođenja svih otoka i primorskih gradova, nakon 91 oružanog sukoba, zadnji je oslobođen Šibenik 03,11.1944.g. A onda je krenula završna bitka operacije, oslobođenja Knina.

Mjesec dana trajala je krvava bitka za Knin. Tek 25. i 26. 11.1944.g. razbijena je glavnina nacifašističkih snaga šire obrane Knina i put za potpuno oslobođenje Dalmacije bio je otvoren.

Dana 25.11. 1944. godine, 11. dalmatinska brigada ostala je bez 416 boraca, što poginulih, što teško ranjenih, a 26.11. te 1944. godine, u 17 uzastopnih juriša, 1. dalmatinska brigada izgubila je 50% ukupnog sastava od čega 216 poginulih boraca. Velike gubitke imaju i ostale dalmatinske jedinice, naročito 3. prekomorska i 12. šibensko-otočka udarna brigada.
Komandant VIII korpusa 04.12. u 13.25 šalje izvještaj vrhovnom štabu NOV: "Dalmacija je slobodna, i više nikada svoju slobodu neće izgubiti ili predati drugome."

To je bila prva regija u Evropi koja se oslobodila, i što je još značajnije, vlastitim snagama, bez pomoći saveznika. A kada se zna i podatak da su 94 % sastava 8. Korpusa činili dalmatinski partizani, onda je valjda i jasno zašto se to nikad ne smije zaboraviti na ovim područjima.
Dalmacija 4.12.1944. godine prvi put u povijesti postaje sastavni dio Hrvatske, i prvi put u povijesti i o njenoj povijesti odlučuju njeni građani, kako je i tada izvjestila Slobodna Dalmacija.

U toj veličanstvenoj borbi dalmatinskog naroda u II sv. ratu, sudjelovalo je preko 200.000 građana kao učesnika NOP-a, od čega preko 120.000 u vojnim jedinicama.

Ali i cijena koju je platila Dalmacija, za svoju slobodu, nije bila zanemariva.

Preko 30.000 stanovnika Dalmacije stradalo je od 1941 do 1944 godine, od kojeg broja ih je preko 18.000 poginulo kao borci partizanskih jedinica. Kao žrtve rata stradalo je oko 12.000 žitelja Dalmacije, od čega 8.000 bez mogućnosti bilo kakve obrane. Strijeljali, vješali, klali su ih talijanski fašisti, i njemački nacisti ali još i više njihove revnosne sluge, ustaše i četnici. Mnogi stradali i u ovoj operaciji bili su osvećeni. U toku operacije za oslobođenje Dalmacije, što poginulo što zarobljeno, iz stroja je izbaćeno 19.000 njemačkih vojnika, 3.200 četnika i oko 2.800 ustaša, ostali su zajedno bježali. Partizana je poginulo 2.847, ranjeno u operaciji ukupno 3.456, a ostali trajni invalidi 882.

I njima je narod Dalmacije podignuo spomenik u Kninu, i kripte sa imenima poginulih. Za sjećanje i ponos. A onda, pogađate, sve se to minira i sruši i preko 25 godina ostavlja zaboravu.

I zato mi moramo pitati: Koja se poruka htjela poslati narodu Dalmacije rušenjem spomenika ? Koja se poruka hoće poslati narodu Dalmacije njegovom neobnovom, njegovom zapuštenošću?

Teško je i zamisliti da je novac problem, jer se u tih 25 godina obnovila svaka crkvica po Dalmaciji, bila ili nebila kulturno dobro, svaka tvrđava sa i bez značaja. Ali zato spomenici antifašizma, mnogi kulturno dobro, su ostali zaboravu. Pa evo i u ovom spomen parku, pokušaji njegovog spašavanja, uz ogromnu podršku grada, izgledaju kao amaterska dječja igraonica.

Ali i što su to učinili oslobodioci Dalmacije, čega bi se to, sve generacije iza njih trebali stidjeti? Ništa. Njihov obraz je čist. Oni su donijeli slobodu narodu Dalmacije, nekima kao Zadru nakon 25 godina pod Italijom. I zato ih se danas njih sjećamo. Danas i uvijek se sa njima ponosimo.

Njihova pobjeda ostati će vjećna inspiracija za slobodarsku i antifašističku Dalmaciju.

Građanke i građani, drugarice i drugovi, neka Vam je sretan Dan oslobođenja Dalmacije od NACIFAŠISTA, ČETNIKA I USTAŠA u ( WWII ) -II. svjetskom ratu.

U Šibeniku 04.12. 2022. godine
Predsjednik Šibensko-Kninske udruge ZUABA
"Zajednice Antifašističkih udruga i Antifašista"
Zoran Restović dipl. oecc.

 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Prosinac 2022 13:28
djelomob1.jpg