Veljača 01, 2023 2093

Stipe Petrina sazvao tiskovnu konferenciju o postupcima župana Marka Jelića dok je obnašao funkciju dekana Veleučilišta u Kninu i gradonačelnika Grada Knina

Stipe Petrina sazvao tiskovnu konferenciju o postupcima župana Marka Jelića dok je obnašao funkciju dekana Veleučilišta u Kninu i gradonačelnika Grada Knina Snimka zaslona HRT
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ponukan istupom župana Marka Jelića vezano za nepromijenjeno i katastrofalno stanje u Šibensko- kninskoj županiji, a već najavljenu kandidaturu za nadolazeće parlamentarne izbore, Stipe Petrina najavio je Tiskovnu konferenciju za medije prije početka Županijske skupštine koja će se održati dana 02. veljače 2023. ispred Veleučilišta u Šibeniku s početkom 09:30 sati.

Petrina ističe kako stvari nisu onakve kakvima se pak čine odnosno da Marko Jelić, župan, obmanjuje javnost vezano za svoj osobni status, tako i za (ne)djela koja su učinjena dok je isti obnašao neku od brojnih funkcija, osobito dekana Veleučilišta u Kninu odnosno kasnije gradonačelnika Grada Knina.

Petrina navodi da župan Jelić na krajnje podli način konstantno obmanjuje javnost vezano za:

 • titulu kojom se koristi, kako doktorskom tako i titulom prof. dr.
 • vezano za natječaj koji je prethodio izboru za dekana Veleučilišta u Kninu,
 • vezano za sklapanje brojnih ugovora o djelu i autorskom djelu za vrijeme dok je obnašao dužnost dekana Veleučilišta kojih je samo 2007. i 2008. godine sklopio oko 800, očito u svrhu nezakonitog "izvlačenja" novca iz institucije Veleučilišta, ali i isplata koje je učinio prema sebi radi "uspješnosti u radu"
 • vezano za Ugovore o autorskom djelu koje je dotični sklapao praktički sam sa sobom u svojstvu Naručitelja i Izvršitelja (uz "blagoslov" predsjednika Upravnog vijeća), i za samo jedan takav posao ugovorio isplatu više od 80.000,00 kn
 • suradnju Grada Knina dok je bio gradonačelnik i udruge "Scientia populo" kojoj je na čelu upravo županova supruga
 • zapošljavanju svojih bliskih suradnika i prijatelja tijekom obnašanja gradonačelničkog mandata

Naglašava se također, kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u nalazu i mišljenju o obavljenom nadzoru od dana 17. srpnja 2014. godine, konstatiralo pak kako je donesena Odluka o isplati dodatka za uspješnost u radu prof. dr. sc. Marku Jeliću (kojom se odobrava isplata 2 neto plaće), ali da zbog ne donošenja Uredbe kojom se utvrđuju kriteriji utvrđivanja natprosječnih rezultata i načina isplate dodataka za uspješnost u radu - nema zakonske osnove za isplatu dodatka za uspješnost. Pitanje je - je li novac vraćen u proračun Veleučilišta, ali i dali je takav modus ponašanja i postupanja nastavljen i na županijskoj razini odnosno radi li župan što god mu padne na pamet kao i na Veleučilištu?

U pozivu Stipe Petrine na tiskovnu konferenciju navodi se još:

Na temelju podataka koje je iznio u javnosti, Marko Jelić je doktor znanosti respektabilnog Sveučilišta „Ludwig Maximilian“ u Miinchenu te.je od povratka u Hrvatsku (2003.) obnašao sljedeće dužnosti: viši stručni savjetnik u Centru za poduzetništvo Grada Knina, dekan, prodekan i pročelnik kninskog Veleučilišta „Marko Marulić“, direktor poduzeća „Matica“, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, v.d. dekana Visoke poslovne škole ,,Aspira“ u Splitu, „počasni prodekan“ (što god to značilo) na istoimenoj školi, gradonačelnik Knina, predsjednik/potpredsjednik „Udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika" te župan Šibensko-kninske županije.

 • Kad smo kod kratice prof. dr.se., treba napomenuti da se radi o kratici koja označava znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora na sveučilištu, što Marko Jelić zasigurno nije (postoji podatak kako je dotični izabran u zvanje izvanrednog profesora na privatnoj ustanovi u Banja Luci - „Nezavisni univerzitet Banja Luka“, https://nubl.org/), ali se isto ne priznaje u Republici Hrvatskoj) - postoje i autentični dokumenti s Jelićevim vlastoručnim potpisom ispod zvanjaprof.dr.se. koje mu de facto i de iure ne pripada.
 • Kada se ,,ugugla“ ime Marka Jelića u kombinaciji s izrazima PhD Thesis ili Doctoral dissertation, tražilica dohvaća samo dokument od 80 stranica pod nazivom: „The function of Toc34 and its regulation, Inaugural-Dissertation der Fakultat fur Biologie der Ludwig- Maximilians-Univeritat Munchen". Naziv Inaugural-Dissertation u znanstvenim krugovima odgovara tzv. kvalifikacijskom radu ili onome što se naziva PhD research proposal. Valjda župan Jelić može objasniti o čemu se radi ili isto dokazati originalnom diplomom o stečenom stupnju dr. rer. nat.
 • Također, bilo bi zanimljivo istražiti kako je Marko Jelić postao profesorom visoke škole preskočivši zvanja predavača i višeg predavača koja je po važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članak 98, stavak 5. (https ://narodne-novine.nn.hi7clanci/sluzbeni/20Q3 07 123 1742.html). Podatci o izborima u nastavna zvanja svih nastavnika postoje na Veleučilištu „Marko Marulić“ u Kninu i u resornom ministarstvu. Odgovor na pitanje kako je, i pod kojim okolnostima, pored renomiranih stručnjaka u zemlji, mladi i nepoznati povratnik iz Njemačke imenovan privremenim dekanom kninskog Veleučilišta „Marko Marulić“ osnovanog 2005. Uredbom Vlade RH, možda bi trebalo potražiti u resornom ministarstvu.
 • Udruga „Scientia Populo“ iz Knina, Jerkovićev put 8, čiji su osnivači Marko Jelić i supruga Nadana Jelić (a i članovi Udruge su iz uže obitelji), osnovana je 22. kolovoza 2014. godine. U vrijeme Markova gradonačelničkog mandata, „Scientia Populo“ naglo dobiva velike
  projekte, od kojih su neki i u suradnji upravo s Gradom Kninom. Navodno je supruga u ime udruge „Scientia populo" kupila osobni automobil marke Toyota HCR Hybrid, vrijedan oko 200 000 kn (a kao neprofitna organizacija financira se sredstvima EU- a i donacijama).
 • Za njegova gradonačelničkog mandata, a i nakon odlaska na dužnost župana, Jelićevi bliski prijatelji i pobornici bili su „najbolji“ ili jedini kandidati na svim javnim natječajima Grada Knina, gradskih ustanova te ŠKŽ-a. Tako su u vrijeme gradonačelnika Jelića na gradske Jasle zaposleni:

Zlatko Ćesić kao ravnatelj Kninskoga muzeja,
Davor Ilić, gradski vijećnik NL „Marko Jelić", zaposlen u gradskoj razvojnoj agenciji „Matica" u vrijeme obnaša nj a mandata gradskog vijećnika),
Marija Puljić Uroš (supruga Vedrana Uroša, obiteljskog prijatelja Marka Jelića, zaposlena u Gradu Kninu,
Stefan Uroš (djever Marije Uroš, Vedranov brat, kojemu je Marko Jelić bio mentor na završnom radu, dok je Vedran Uroš bio mentor Markovoj sestri Ivani Jelić, sada Kurevija;
Ante Šimić, zaposlenik Kninskoga muzeja {Odluku o imenovanju Ante Šimića potpisalo je Upravno vijeće Kninskoga muzeja u sastavu: Zvonko Brečić, Vedran Uroš i Jelena Kaić, članica NL „ sc.Marko Jelić inače supruga Josipa Kaića, direktora kninskog,, Upravitelja “, poduzeća za upravljanje zgradama i održavanje istih, po struci agronoma, prijatelja Marka Jelića, također imenovanog u vrijeme njegova gradonačelničkog mandata)
Vedran Uroš, inače zaposlenik Veleučilišta „Marko Marulić“, predstavlja se uspješnim poduzetnikom, a vlasnik je obrta eNINIA osnovanog 2018. godine, koji ,,najuspješnije“ posluje s Gradom Kninom te Udrugom „Scientia Populo“ (http://www.rra- obrt%o20za0/o20ra%oC4%8Dunalno%o20savjetovanje%)20/l 021.html)

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 01 Veljača 2023 16:08
djelomob1.jpg