Veljača 07, 2023 886

Memorijalni centar "Faust Vrančić" ove godine je koordinator i organizator Festivala znanosti za Šibensko-kninsku županiju

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Nakon više od desetljeća rada u Memorijalnom centru "Faust Vrančić" mogu se pohvaliti brojkama. Do sada ih je posjetilo oko 60000 posjetitelja, imaju preko 750 organiziranih grupnih posjeta, sudjeluju na promociji i prezentaciji suhozidne baštine... Uz sve probleme na koje nailaze u poslovanju postali su centralni sadržaj na otoku, te su ugostili predsjednicu RH, predstavnike Odbora za regionalni razvoj EU, naše zastupnike u EU parlamentu... Snimali su za Knjazove Hrvatske velikane i za National Geografic Channel. Što nam je još rekla ravnateljica Ivana Skočić o Memorijalnom centru pročitajte u nastavku

- Svaki početak je priča za sebe, a kad se prvi put nešto otvara i počinje s radom uvijek u pravilu treba vremena dok se ne uhodate, posložite i organizirate rad i pozicionirate se u odnosu na svoju publiku i zainteresiranu javnost. U samom početku misija Centra je bila stvoriti kulturno-turistički proizvod koji će donijeti brojne prednosti kroz podizanje kvalitete i životnog standarda te raznolikosti ponude koja će privući više posjetitelja i produžiti turističku sezonu. To je bio vrlo zahtjevan zadatak za novu ustanovu, posebice na otoku koji ima svoje specifičnosti i različitosti kao razvojna sredina – započela je Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnog centra "Faust Vrančić".

Unatoč brojnim početničkim problemima, ali i stalnim problemima s nedostatkom djelatnika, nedostatkom fizičkog prostora za obavljanje djelatnosti i programskih aktivnosti intenzivno su radili na promociji i prezentaciji Fausta Vrančića i njegovog stvaralačkog nasljeđa.

Surađivali su s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Tehničkim muzejom ''Nikola Tesla'' u Zagrebu, Gradskom knjižnicom ''Juraj Šižgorić'' u Šibeniku i Muzejom Grada Šibenika, te postali prepoznatljivi među svojim korisnicima i posjetiteljima, partnerima u lokalnoj i regionalnoj zajednici, ali i poznati izvan nacionalnih okvira. S navedenim institucijama organizirali su izložbe, predavanja, znanstvene tribine i multimedijalne radionice za djecu, a sve s ciljem afirmacije i popularizacije znanstvenog nasljeđa Fausta Vrančića.

Upravo to čini Centar koji je posvećen liku i djelu velikog hrvatskog i svjetskog izumitelja, koji je za svoje posljednje počivalište odabrao otok Prvić, u kojem posjetitelji otkrivaju više o životu Fausta Vrančića i njegove obitelji, o njegovim izumima i književnim djelima, vide modele Faustovih izuma, a za uspomenu kući mogu ponijeti kemijsku olovku, šalicu, notes, torbu, grafitnu olovku... sa likom Fasuta Vrančića.

U Memorijalnom centru "Faust Vrančić" do sada su obilježili dvije obljetnice. Prvu 2015. godine.

- Naime 2015. je bila značajna godina za nas kada smo organizirali Međunarodni znanstveni skup ''Faust Vrančić i njegovo doba'' povodom 400. obljetnice tiskanja ''Machina novae'' Vrančićevog kapitalnog djela u području tehnike. Skup se održao pod pokroviteljstvom HAZU. U sklopu projekta održana su i tri Znanstvena kolokvija o Faustu Vrančiću, u Rimu, Pragu i Beču – nastavlja Skočić.

U 2017. godini obilježili su drugu obljetnicu, točnije 400. obljetnicu smrti Fausta Vrančića.

- Posebno sam ponosna na izdavanje zbornika radova s međunarodnog znanstvenog skupa kojim smo zaokružili tri intenzivne godine obilježavanja ovih dviju značajnih obljetnica. Dio smo i Flore dalmatice - platforme koja stoji iza organizacije istoimenog festivala prirode u čast Roberta Visianija – rekla je Skočić.Dvije pandemijske godine su utjecale na broj posjetitelja, ali u Memorijalnom centru "Faust Vrančić" se nije mirovalo ni tada te se surađivalo s lokalnom zajednicom. Ta je suradnja rezultirala projektom radnog naziva ''Pogled (ajmo) u baštinu''.

Ujedno u Centru sudjeluju na promociji i prezentaciji suhozidne baštine, posebice Domaćinove bunje koja će biti ''domaćin'' znanstvenog skupa u travnju ove godine. Također Centar će ove godine biti koordinator i organizator Festivala znanosti za našu županiju.

Do sada ih je posjetilo oko 60000 posjetitelja, odradili su preko 750 organiziranih grupnih posjeta s njihovim vođenjem.

- Ugostili smo predsjednicu RH, predstavnike Odbora za regionalni razvoj EU, naše zastupnike u EU parlamentu i lani u prosincu Odbor za regionalni razvoj EU parlamenta, ministra regionalnog razvoja, veleposlanike. Snimali smo za Knjazove Hrvatske velikane i za National Geografic Channel – dodaje Skočić.

Sezona posjeta im počinje u travnju i traje sve do kraja listopada. U ljetnim mjesecima imaju i domaće i strane posjetitelje, dok je period od travnja do kraja lipnja te rujan i listopad rezerviran za školske, studentske i vrtićke grupe, ekipe koje sudjeluju na seminarima, konferencijama i team buildinzima.

Ustanova ima troje zaposlenika; uz Skočić, tu su još Zlatka Rodin zaposlena kao stručna suradnica za interpretaciju i promociju te njihova spremačica Josipa Grbelja. U ljetnoj sezoni zapošljavaju sezonca preko učeničkog ili student servisa.

- U proteklih deset godina postali smo centralni sadržaj na otoku za posjetitelje. Pored prezentiranja i interpretiranja života i stvaralaštva hrvatskog velikana Fausta Vrančića postali smo i info centar za posjetitelje. Iz godine u godinu je sve veći broj ciljanih dolazaka na otok u posjet Centru. Cilj nam nije konstantno povećanje broja posjetitelja već održavanje kvalitete ponude i usluge koju pružamo našim posjetiteljima te stvaranje zadovoljnog posjetitelja u suradnji s pružateljima uslužnih sadržaja koje koriste naši posjetitelji prilikom svog boravka – zaključila je Skočić.

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 07 Veljača 2023 18:28
djelomob1.jpg