Ožujak 25, 2023 1446

ŽENE, ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE!: Obilježen Dan narcisa

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Danas Zajednica žena Katarina Zrinski obilježava Dan narcisa - dan kada se u suradnji sa HZJZ i Hrvatskom ligom za borbu protiv raka organizira humanitarna akcija namijenjena jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podršci svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja i tako doprinosi smanjenju smrtnosti, ovom se prigodom građanke i građane dodatno educira o važnosti odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine te se pokazalo da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku kod onih žena koje su se odazivale mamografskim pregledima u sklopu nacionalnog programa, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

Od ove godine Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske kreće sa pilot - projektom preventivnih sistematskih pregleda za sve punoljetne građane, a prioritet će imati građani koji u posljednje dvije godine nisu posjetili liječnika.

Stoga, ako se niste stigle odazvati mamografskom pregledu u sklopu nacionalnog programa, imate priliku u sklopu pilot – projekta preventivnih sistematskih pregleda.

Akciju su, kao i svake godine do sada, podržale mnogobrojne građanke i građani, Vodiške mažoretkinje, saborska zastupnica Branka Juričev- Martinčev i gradonačelnik Ante Cukrov.

Sredstva koja smo danas prikupile prodajom narcisa i ručno oslikanih torbi uplatit ćemo Ligi protiv raka Šibensko-kninske županije koja djeluje već više od 50 godina. Sav novac prikupljen u akcijama ulaže se u nabavu reagensa za tumorske markere, za pomoć onkolongiji, za štampanje knjižica za limfnu drenažu i promidžbenog materijala. Aktivnosti Lige borbe protiv raka nemjerljive su jer neprekidno radi na okupljanu onkoloških stručnjaka i stručnjaka srodnih struka, kao i brojnih humanista, volontera i ljudi dobre volje, a sve u cilju sveobuhvatne borbe protiv raka.

Ukoliko želite, i vi možete postati članom Lige protiv raka, za pojedince uplatom godišnje članarine u iznosu od 5 €, a za udruge i firme godišnjom članarinom od 60 €. Također možete potpomoći rad Lige jednokratnom uplatom po želji i vlastitim mogućnostima te aktivnim sudjelovanjem u akcijama.

IBAN Lige protiv raka Šibensko-kninske županije:

HR 3723900011199008542

djelomob1.jpg