Rujan 25, 2023 1003

Inicijativa "Otok sretnih mačaka": Veliko srce Prvića za svoje mačke

Inicijativa "Otok sretnih mačaka": Veliko srce Prvića za svoje mačke Foto: FB Otok sretnih mačaka
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ovog ljeta, inicijativa "Otok sretnih mačaka" s Prvića uspješno je prikupila donacije kako u novcu, tako i u hrani za prvinske mačke. Zahvaljujući velikodušnosti mnogih, među kojima su Market Kiki, Mali dućan, Tobacco shop, Hotel Maestral i posebno Krzysztof Kotlewski koji je donirao mačju hranu iz Poljske, prikupljeno je 612,48 eura i 50 kg hrane. Prikupljena sredstva prvenstveno će biti iskorištena za sterilizaciju mačaka s ciljem smanjenja broja nezbrinutih životinja.

Zašto je ova inicijativa važna?

Prvić se, poput mnogih otočnih mjesta, suočava s problemom prekomjerne populacije mačaka lutalica. Iako mačke možda nisu prioritet svim otočanima, problem je stvaran i za mačke i za ljude. Inicijativa je prepoznala ovaj problem i odlučila djelovati. Nakon savjetovanja sa stručnjacima, zaključeno je da je najefikasniji pristup sustavna sterilizacija mačaka, što je mnogo humaniji pristup u odnosu na "tradicionalne metode".

Kako funkcionira projekt?

U sklopu projekta, volonteri hvataju mačke i prevoze ih do Šibenika gdje ih veterinari uspavaju i steriliziraju. Nakon toga, mačke se vraćaju na otok. Pored sterilizacije, projekt se također bavi edukacijom stanovništva, udomljavanjem mačića i briga o njihovom zdravlju. Cilj nije iskorijeniti mačju populaciju s otoka, već smanjiti njezin broj na održiv način, dok mačke i ljudi nastavljaju živjeti u harmoniji.

Foto: FB Otok sretnih mačaka

Budući planovi i vizija

Inicijativa gleda prema budućnosti s planom stvaranja modela kontrole mačje populacije koji bi se mogao koristiti i u drugim sličnim sredinama. Jedna od ideja je promocija "Prrrrrvića" kao otoka sretnih mačaka, koji bi mogao postati brend koji privlači turiste. Uz to, planiraju cijepiti i čipirati životinje, udomiti ih i potražiti načine za financiranje inicijative.

Inicijativa izražava svoju zahvalnost svima koji su doprinijeli projektu, uključujući volontere, otočane, Grad Vodice i posebno Veterinarsku ambulantu Vodice.

Inicijativa "Prvić, otok sretnih mačaka i zadovoljnih ljudi" poziva sve zainteresirane da se pridruže, prate njihov rad i podrže ovu plemenitu misiju.

Više na https://www.facebook.com/profile.php?id=100070464662214

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 26 Rujan 2023 20:17