Rujan 27, 2023 6615

Zanimljivo predavanje o osteoporozi i važnosti vitamina D te kalcija održano u Gradskoj knjižnici Vodice

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

U srijedu, 27. rujna 2023. godine, gradska knjižnica Vodice postala je mjestom zanimljivog i edukativnog susreta. Patronažne sestre Sanja Marić Renko i Franka Šunjerga, zaposlenice Doma zdravlja Šibenik, održale su predavanje pod nazivom „Žene u najboljim godinama" s fokusom na osteoporozu i važnost vitamina D i kalcija za zdravlje kostiju.

Osteoporoza je bolest koja se najčešće povezuje s dobi i posebno pogađa žene, gdje čak 80% oboljelih čine pripadnice nježnijeg spola. No, osim što je bolest s kojom se suočavaju starije osobe, predavanje je bilo prilika za sve građane da nauče kako se brinuti o svojim kostima i preventivno djelovati. Sanja je govorila o važnosti kalcija za tijelo, dok je Franka naglasila ulogu vitamina D.

Nakon dvadesetominutnog izlaganja, uslijedilo je odgovaranje na brojna i konkretna pitanja okupljenih građana. Posebno je naglašeno kako je, osim ispravne prehrane bogate kalcijem i vitaminom D, važno i redovito vježbanje. Pri kraju predavanja, Sanja i Franka demonstrirale su jednostavne vježbe koje su naišle na odličan odziv kod prisutnih, a mnogi su se i dobro nasmijali.

Kako bi cijelo druženje bilo zaokruženo u pravom tonu, prije odlaska svi su imali priliku osvježiti se čašom narančina soka, voća koje je bogato vitaminom D. Organizacija predavanja u suradnji Patronažne službe Vodice i Doma zdravlja Šibenik pokazala je da je edukacija građana o važnim temama poput ove od ključne važnosti.

Sanja Marić Renko i Franka Šunjerga, dvije vrijedne i posvećene stručnjakinje, ovom su prilikom ponovno pokazale koliko je važno obavljati patronažnu službu ne samo kroz svakodnevne posjete, već i kroz edukativna predavanja koja pružaju konkretne i korisne informacije građanima.

Foto: Ivica Bilan

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Rujan 2023 17:32