Bumba top desk
Grozdana Juričev Šprljan

Grozdana Juričev Šprljan

Razmišljajući o zaštiti potrošača svakako mi pada na um usporedba Davida i Golijata. S jedne strane imamo Golijata,"profesionalca" velike ekonomske snage koji stalno ulazi u iste pravne odnose, a s druge Davida, nekoga tko nema ekonomsku snagu koja se može mjeriti s onom druge strane, ni znanje, pa ni podršku kojom bi mogao parirati toj drugoj ugovornoj strani, tu neravnotežu trebalo bi na neki način neutralizirati kako ne bi utjecala na rješavanje spora.

-pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu.

Izmjene, dopune ili novi zakoni, bilo Ovršni ili neki drugi, samo "budućim ovršenicima" će donijeti ublažavanje situacije zato što zakoni ne mogu imati povratno djelovanje. Tako da predložene i usvojene izmjene Ovršnog zakona neće vrijediti za sada ovršene građane, jer se postupci vode po zakonu po kojem je postupak i pokrenut.

Piše Grozdana Juričev Šprljan, upravni pravnik, dugogodišnja predsjednica Udruge za zaštitu potrošača „Klub potrošača Vodice" te članica Udruge za zaštitu prava potrošača „Splitski potrošač – Split"

Ignorantia iuris nocet. - Nepoznavanje zakona šteti. U smislu: Nepoznavanje zakona ne spašava od kazne, zato moramo znati svoja prava!

"U skladu sa odredbama zakona te u skladu sa Shemom sanacije, Vaša sredstva, a koja predstavljaju relevantni instrument kapitala, pretvorena su dana ... u temeljni kapital Banke te je isti iskorišten za pokrivanje dijela utvrđenih gubitaka Banke. Kamata vezana uz Vaša sredstva biti će Vam obračunata zaključno sa danom ...te isplaćena na Vaš transakcijski račun.
Slijedom pretvaranja Vaših sredstava u temeljni kapital Bankete korištenjem istih za pokriće gubitaka Banke, prestalo je Vaše potraživanje od Jadranske banke d.d. Šibenik temeljem ugovora br... "

Želimo li postati zemlja u kojoj postoji i zakonodavna obveza lokalnih vlasti za pružanje savjeta u pogledu prezaduženosti, koje usluge se obično financiraju iz javnih izvora i uglavnom su besplatne za korisnika.

Dužnici nisu samo građani, to nikako ne smijemo zaboraviti, netko je dužan i građanima. Isto tako znamo da se dugovanja moraju plaćati, i to nam je svima poznato, pa u čemu je onda problem?!

Čuli ste..., pričaju ljudi u nevjerici, a možda se i vama dogodilo da ste dobili račun, npr., od teleoperatera za mobitel i mjesečnu pretplatničku uslugu korištenja navedenog teleoperatera za koji ste sigurni da nije vaš, iako na tom istom računu s nevjericom čitate "jasno i glasno" ispisano vaše ime, čak štoviše, točno navedena adresa sa vašim prebivalištem.

Potrošači su jedan od ključnih čimbenika koji doprinose gospodarskoj aktivnosti i utječu na konkurentnost i gospodarski rast, kazala je u ponedjeljak državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman na održanoj konferenciji "Povjerenje potrošača-ključ razvoja gospodarstva", čiji organizator je i bilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Europski potrošački centar Hrvatske upriličen povodom obilježavanja nadolazećeg dana potrošača koji je 15. ožujka.

Stranica 1 od 2
Najnovije
 • KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše
  Information
  Podijeli
  Information

  KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close