Bumba top desk
Listopad 24, 2020
HINA

HINA

Nema novih oboljelih od koronavirusa, a u Splitu je umro zaraženi muškarac, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Predstavom "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka 20. lipnja na Ljetnoj pozornici kod katedrale sv. Jakova u Šibeniku otvorit će se 60. Međunarodni festival djeteta u Šibeniku, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Kako napominju organizatori Festivala, koji se održava do 4. srpnja, program će zbog epidemije koronavirusa biti znatno "siromašniji" nego prošle godine, no prefiks "međunarodni" ipak su uspjeli sačuvati.

"Pet je programa međunarodnih od kojih su dvije izložbe iz Kine, jedna iz Francuske te dvije filmske radionice iz Češke i Slovenije koje će se održavati online", rekao je ravnatelj šibenskoga kazališta i MDF-a Jakov Bilić.

Kako je istaknuo, Festival otvara predstava "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku čime je povezana priča s prvim MDF-om koji je otvorilo to isto kazalište, tada pod nazivom Lutkarsko kazalište Ognjena Price.

Festival će ove godine stajati nešto manje od 800.000 kuna, odnosno tri puta manje od MDF-a prošle godine. Ove godine bit će oko 110 programa, za razliku od lani kada ih je bilo 190, a i ansambli koji će doći u Šibenik bit će manji nego prošle godine. Znatno je reduciran i program na Ljetnoj pozornici, a većina predstava održat će se na Trgu Ivana Gorana Kovačića.

"Ovogodišnji MDF zatvorit će se simbolično otvaranjem 'Spomenika djetetu' kod crkve sv. Barbare, a koji je izradio akademski kipar Kažimir Hraste. Nakon toga prikazat ćemo HRT-ov dokumentarac 'Obrana dječje radosti' gdje se povezuje funkcioniranje MDF-a u onim najtežim trenucima s onima kad je sve išlo glatko", najavio je Bilić.

MDF je prvi festival te vrste koji će se u Hrvatskoj održati nakon zabrana i ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Obuljen Koržinek: Pred nama je reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60. godišnjicu festivala

"Iza nas je teško vrijeme za umjetnike, bili su umjetnici bez izvedbi i bilo kakvih prihoda, a isto tako i publika bez svojih predstava. S intendantima svih hrvatskih kazališta već smo na sastanku dogovorili kad stvari jednom krenu da ćemo naglasak staviti na domaće, hrvatske izvođače. Vodstvo MDF-a je na taj izazov brzo i uspješno odgovorilo", istaknula je putem videolinka ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ocijenila je da je "pred nama zaista reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60. godišnjicu MDF-a i koji se u prvom redu oslanja na hrvatske umjetnike uz nešto međunarodnog programa".

Ministarstvo se, istaknula je, zadržalo u istim okvirima financiranja. "U prvom redu to se odnosi na onih 80 posto sredstava koja smo već isplatili. Drago mi je što tako možemo pomoći, a isto tako što je i Grad Šibenik smogao snage podržati festival", istaknula je ministrica zahvalivši ravnatelju Biliću, te gradonačelniku Željku Buriću te svim umjetnicima.

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da je kultura važan segment svake urbane cjeline. "Ovo stanje s koronavirusom bilo je kaotično i bremenito, ali niti u jednom trenutku nismo htjeli donositi odluke unaprijed i ad hoc, i nismo se ponašali defetistički, ne samo prema MDF-u, koji je naš miljenik, već prema svim kulturnim događanjima u gradu", rekao je Burić, dodavši da je MDF uspio zadržati i prefiks međunarodnog.

"Mislim da će ovo 60. izdanje MDF-a biti posebno jer takvo morati biti, ali siguran sam da će biti zapamćeno kao i ona ratna izdanja festivala", naglasio je Burić.

(Hina)

Na početku prvog produljenog vikenda nakon relaksacije epidemioloških mjera, u Hrvatsku je u četvrtak do 13 sati, odnosno u posljednja 24 sata, ušlo 104.782 osobe, od kojih je 55.319 hrvatskih državljana i 49.463 stranih, najviše Slovenaca što je 30 posto više nego prethodnog dana.

Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da lokalnoj samoupravi pošalje preporuku o ukidanju zabrane izvođenja građevinskih radova u ljetnom razdoblju, priopćeno je u četvrtak iz HGK.

U Hrvatskoj nema novoboljelih u posljednja 24 sata od koronavirusa, a ukupno je od početka epidemije do danas bilo 2249 zaraženih covidom-19, priopćio je u četvrtak Stožer civilne zaštite.

Ministarstvo rada prihvatilo je prijedlog sindikata i poslodavaca da mjera skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca kod kojih je zbog  koronavirusa došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti ili ostvarenog gubitka u poslovanju bude proširena na sve sektore, a ne samo na prerađivačku industriju, objavio je u četvrtak Jutarnji list.

Ministrica obrazovanja predstavila je Akcijski plan nastave na daljinu koji ima "sve potencijalne scenarije" za novu školsku godinu te ocijenila da je nastava na daljinu bila nužnost, a ne cilj i izvedena je iznad očekivanja te da je preferirani scenarij Ministarstva nastava "uživo".

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu o dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a radi se o osobama iz Primorsko-goranske županije i Zagreba. 

Lider Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će njegova Vlada aktivno raditi na bržoj tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji kako bi dosegnula udio od 25 posto i do kraja desetljeća otvorila 100.000 novih radnih mjesta u zelenoj ekonomiji.

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close