Ivica Bilan

Ivica Bilan

Sinoć je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice gostovala biologinja i spisateljica Martina Markov koja je djeci predstavila seriju svojih edukativnih slikovnica.  
Murterka Martina do prije nekoliko godina radila je u Javnoj ustanovi Nacionalni park „Kornati“, a medijski je bila prisutna i zbog aktivnog volontiranja u udruzi „Argonauta“ koju je osnovala po završetku studiranja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i povratku u rodni kraj. 

Takav je epilog listopadske akcije darivanja krvi koja se održala u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice. Pobjeda bi bila i uvjerljivija da četiri pripadnice ljepšeg spola zbog nedovoljno željeza u krvi nisu darivanje morale prolongirati za sljedeći mjesec. 

Na jednom od svojih brojnih putovanja Maja Klarić naišla je na brošuru i fotografiju kočije kojom uokolo dostavljaju knjige. I sama je poželjela imati takvo nešto. Bilo je to prije petnaestak godina. U međuvremenu je Maja napisala nekoliko zbirki pjesama i putopisa u prozi. U njima je opisala neka od svojih brojnih putovanja. Maja ih obožava. Na neka odlazi sama, a na neka u društvu svog momka Gorana Blaževića. Jednaku strast gaji  i prema književnosti, posebice poeziji. 

Predivni spomenik cvrčku isklesao je brački majstor riječi Vladimir Nazor. I jutros sam ih slušao. Upijajući rujansko sunce na jednom od šesterokuta ispod Punte, uživao sam, osim u božanstvenim kadrovima mora, Tijata, Logoruna i svetoga Mikule, šetnici i plaži koja se proteže do Vile Marijane, i u koncertu cvrčaka koji me neumorno podsjećaju da živim u raju na Zemlji, da živim na Mediteranu. 

Teško je roditeljima koji nadžive svoju djecu. Majkama pogotovo. Moja strina Oršula Bilan živjela je 104 godine, a nadživjela je čak troje od svoje četvero djece. Gubitak jednog djeteta posebno joj je bio bolan. Talijanski vojnici su joj 1942. godine na Hangaru strijeljali dvadesetogodišnjeg sina Šimu. Prijatelji su ga zvali Šijac.  U ovom tekstu neću se baviti tim nesretnim ratom, za nas Hrvate toliko pogubnim. Povod za ovaj tekst sasvim je drugačiji. Razlog je slavljenički. Danas, 15. rujna, slavimo punih 99 godina života jedne osobe iz Šimine generacije. To je njegov dobar prijatelj Mate Mihić, najstariji živući Vodičanin. 

Ulicom Fra Pija Fržopa prolazim svakodnevno. To je na ruti  od moje kuće do zgrade „stare škole“, do Knjižnice u kojoj radim. I nikad se nije desilo da prolazeći kraj kuće Vicka Bareše nisam naišao na njega, svog susjeda koji bi tu sjedio na zidiću.

Da cijeli svijet nije izneređen nesretnim virusom, danas bi se u Vodicama pojavio i ponajbolji nogometaš svih vremena - Diego Armando Maradona. Legendarni Argentinac sudjelovao bi u generacijskoj proslavi svojih vodičkih vršnjaka. Frane Skočić ga je nazvao i Diego je poziv prihvatio. Takvi su genijalci. Kod njih nema kompliciranja. A i nije pametno zamjerati se vodičkom „ministru prometa“. :-) Možda bi ga Frane na druženju kod „Šimuna“ uspio nagovoriti i na preuzimanje hajdukove klupe, što bi s oduševljenjem pozdravili svi navijači najboljeg kluba „na svitu i okolici“. Eh, da nam je dočekati takvo nešto!

Gledajući poslijepodne dokumentarac odličnog britanskog pustolovnog novinara Simona Reevea o Kolumbiji, u kojem on, među ostalim, razgovara i sa ženom koja je proživjela grozne stvari u tamošnjem okrutnom građanskom ratu, dojmila me se njegova reakcija na ono što mu je ona ispričala. Teško je sada nekome tko to nije gledao riječima dočarati način na koji joj je on iskazivao sućut. Ali, vjerujte mi, bio je to primjeren način. Spuštenog pogleda i držeći je za ruke. Spuštenog pogleda prepunog razumijevanja za nekog tko je iskusio bol kakvu nitko ne zaslužuje. 

U sklopu mini turneje po sjevernodalmatinskim gradovima, hrvatski likovni i vizualni umjetnik Andrej Kljaković izložio je svoje slike i u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice. Andrej dolazi iz obitelji izrazitih umjetničkih korijena. Njegov djed Živko i prastric Jozo bili su slikari i pisci, otac Vanča filmski, televizijski i kazališni redatelj, a majka Zdenka Heršak jedna od ponajboljih hrvatskih glumica svih vremena.

Prije nekoliko dana, na akciji darivanja krvi, jedna naša sumještanka koju je svojevremeno krasila prepoznatljiva kratka frizura, rekla mi je kako je i ljepota relativna i kako ovisi o očima promatrača. Vjerojatno i jest tako. No, kad je u pitanju ljepota fotografija koje Kate Španj(in)a zadnje dvije godine bilježi svojim mobitelom, onda su sve oči, takav je moj dojam, složne da se radi o nečem što plijeni pažnju i razgaljuje dušu. Barem oči četiri tisuće vjernih prijatelja i pratitelja facebook grupe „Vodice u srcu i duši“.

Stranica 1 od 2
Najnovije
 • Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima
  Information
  Podijeli
  Information

  Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close