Rujan 20, 2020
Renata Bastić

Renata Bastić

Sanja Antulov Mikić rođena je Splićanka, ali porijeklom iz Prvić Šepurine. Njeni roditelji izgradili su kuću u Vodicama gdje je još kao mala provodila sve svoje školske praznike, ali i tako usadili ljubav prema Vodicama. Ona ju je usmjerila i na daljnji život jer je upravo ovdje osnovala svoju obitelj i dobila dvoje prekrasne djece, sina i kćer. Slijedom toga, ali i turizma kao rastuće gospodarske grane u ovoj sredini tekao je i njen poslovni put. Danas je vlasnica agencije koja se bavi prodajom i posredovanjem u prometu nekretnina. 

Ovogodišnja nadasve neobična turistička sezona koja nije mnogo obećavala došla je kraju. Pad je itekako vidljiv, ali su rezultati puno boljih od očekivanih. Vratimo li se korak u natrag, primjerice u svibanj ili lipanj, rezultati su nadmašili i najoptimističnija predviđanja. Kad smo tada razgovarali s direktoricom Turističke zajednice grada Vodica, situacija je bila neizvjesna i očekivalo se svega 30 – 35 posto sezone koju smo imali prijašnjih godina. Gledajući sada ukupne podatke od početka godine do kraja kolovoza Vodice su tako, prema sustavu e-Visitor zabilježile 58 % dolazaka i 51 % noćenja.

U opusu 86-godišnjeg Boška Fržopa, otkada je nabavio svoj prvi fotoaparat još davne 1963., nalazi se čak 60 tisuća fotografija. Može se tu naći brojnih motiva ili dokumentiranih događaja, ali u njegovu fokusu najčešće su bili i ostali – kamen i dalmatinski krš.

Fržop, iako teško pokretan, klika još i danas, a u današnjoj emisiji koju smo popratili i s brojnim fotografijama pričao nam je o svom zanimljivom i teškom putu školovanja i radu u polju, studiranju, prvim fotografijama, ljubavi prema kamenu kao spomeniku, ali i o velikoj neostvarenoj želji.

Iako smo u sezoni bilježili izniman interes turista, s pogoršanjem epidemiološke situacije krajem kolovoza turistički djelatnici našli su se u problemima. Crvena korona-lista pokrenula je lavinu otkazivanja rezervacija u hotelima i privatnom smještaju te je bez mogućnosti ikakvog planiranja pred njima teška i neizvjesna jesen. Iz vodičkog hotela Olympia & Olympia Sky kažu kako su još krajem kolovoza donijeli logičnu odluku da ne rade s dva hotela te smanje troškove poslovanja. 

Kad je Sicilijanka Maria Rita Rando Baranović prije 33 godine došla živjeti u Šibenik na hrvatskom jeziku znala je reći tek 'dobar dan'. Iako je već i tada bilo teško se snaći u stranoj zemlji, nije ni slutila kako život može biti nepravedan, ali i nepredvidiv. U trenutku kad je obiteljski biznis postavio čvrste temelje krenula je njena borba sa zloćudnim karcinomom dojke, a nedugo zatim od karcinoma je umro njen suprug Josip. Ostala je sama s troje malodobne djece, a upornost ju je uvijek krasila. Danas sa svojim iskustvom pomaže brojnim oboljelima, predstavnica je talijanskog Konzulata te rukovodi vlastitu agenciju i kojoj spaja svoje dvije domovine.

Početak nove školske godine u uvjetima pandemije koronavirusa veliki je izazov za cjelokupno društvo. Svega nas dva dana dijeli od početka nastave, a mnogi roditelji, učitelji i učenici sa strepnjom očekuju ovu, po svemu, neobičnu školsku godinu. Boje li se Vodičani poslati svoju djecu u školu u ovim nepovoljnim epidemiološkim vremenima te jesu li spremni otkrili su nam u video anketi.

Nije bitno koliko diploma imaš, već je bitno shvatiti što želiš raditi i onda samo ustrajati na kvaliteti – priča nam Miroslava Rusnak Samohod koja je u životu promijenila 20-ak poslova u različitim područjima, ali i završila tri studija. Ona je rođena Ukrajinka koja je zamijenila europske metropole za Vodice i odlučila dokazati sebi i svijetu da se uz današnje resurse i tehnologije može baš sve. Otvorila je svoj salon za trajnu šminku, a klijentice joj stižu iz svih dijelova Hrvatske.

Više od 250 vodičkih mališana od ponedjeljka se vratilo u svoje vrtiće u kojima je počela nova pedagoška godina koja je po mnogočemu atipična. Zbog rada u uvjetima pandemije u vrtićima su propisani strogi protokoli prilikom dolazaka i odlazaka djece, kao i za vrijeme njihovog boravka u objektima. No, iz Tamarisa poručuju kako će se i uz maksimalne mjere opreza truditi da djeci bude ugodno i ne zaborave uživati.

Mlada fotografkinja Sanja Lydia Kulušić, danas sama svoja šefica, jednog je dana shvatila da ima drugačiji pogled na fotografiju i da jednostavno ne može imati nadređenu osobu koja će joj davati manje od minimalca i k tome sputavati u idejama i projektima. Priča nam, to je bilo 2014. kad je odustala od faksa, u doba neke lude gospodarske krize, a u drugu ruku najbolja odluka njenog života jer nije slušala više ničije savjete. Od tada, njena mašta više nema granica, a njeni su radovi prepoznati diljem svijeta. Iako uz Sanju najčešće vežemo vjenčanja ili krštenja, veliki je promotor naše županije, a njeni autoportreti krase naslovnice više knjiga. Također, idejna je začetnica, ali i organizatorica mnogih događanja s fokusom na mlade, a ciljem edukacije i – dobre družbe.

Osobni razvoj, entuzijazam i poriv za promjene nezaobilazni su čimbenici bilo kojeg poslovnog uspjeha – kaže svaka žena koja je uspjela ostvariti svoje snove, ali i odgovorno voditi organizaciju i financijsko poslovanje bilo koje ustanove. Još jedna u nizu od njih u našoj lokalnoj zajednici je i Tina Valerija Storić koja rukovodi vodički dječji vrtić Tamaris s preko 50 žena i jednim muškarcem te više od 250 mališana koji jedva čekaju novu pedagošku godinu.

Stranica 1 od 60
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close