Bumba top desk
Studeni 26, 2020
Renata Bastić

Renata Bastić

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog naši su mališani iz dječjeg vrtića Tamaris odradili prigodnu radionicu o zdravom načinu života i prehrani uz asistenciju malog prijatelja oboljelog od ove bolesti. Naime, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, broj djece oboljele od Dijabetesa tipa 1 je u porastu. Što je uzrok tome, ne zna se točno, no veliku ulogu ima genetika te možda neki ekološki čimbenici.
 

- Dok trend povećanja pretilosti kod djece, nezdravog načina života i prehrane  dovodi do pojave Dijabetesa tipa 2 u sve ranijoj životnoj dobi. Cilj edukacije i informiranja javnosti je osvijestiti da je Dijabetes moguć i u dječjoj dobi te u slučaju pojave nekih simptoma treba posumnjati da se možda radi o Dijabetesu i provjeriti vrijednost šećera u krvi, priča nam Marina Juričev Martinčev, zdravstvena voditeljica DV Tamaris.

Rano prepoznavanje i dijagnosticiranje ove bolesti kod djece ima značajan utjecaj na pojavu komplikacija, tijek liječenja bolesti i kvalitetu života, a među rane simptomi bolesti spadaju pojačano mokrenje, nekontrolirano mokrenje, pojačana žeđ, promjene raspoloženja, pojačana glad, gubitak na težini.

- Dječji vrtić Tamaris trenutno pohađa jedno dijete koje boluje od Dijabetesa tip 1. te pohađa poludnevni program vrtića. Dijete ima senzor za očitavanje vrijednosti GUK-a te uz pomoć čitača odgojiteljica redovito kontrolira i bilježi vrijednosti šećera u krvi. Dijete prima terapiju inzulinom putem pena (vrsta štrcaljke sa inzulinom) koju daju isključivo roditelji.

Dijete u vrtiću ima voćnu užinu – količina voća se važe i daje točno prema uputama. Osim prilagođene prehrane, boravak djeteta u vrtiću ne razlikuje se od redovnog boravka ostale djece te dijete normalno sudjeluje u svim vrtićkim aktivnostima.

- Duljina boravka djeteta sa Dijabetesom tipa 1 u vrtiću utvrđuje se posebno za svako pojedino dijete. Prošlu godinu naš vrtić pohađala je djevojčica oboljela od Dijabetesa, a terapiju inzulinom primala je putem pumpice.

Prije uključivanja djeteta u skupinu potrebno je provesti edukaciju odgojitelja, kuharica, servirki te svih ostalih uključenih u skrb o djetetu. Kaže nam, jako je važno i razbiti predrasude i strah od bolesti te pokušati shvatiti da je Dijabetes zapravo stanje koje zahtjeva određene prilagodbe uz koje je moguć normalan život.

- Svakako je boravak djeteta sa Dijabetesom izazov za sve djelatnike vrtića i postavlja dodatne zahtjeve, najviše za odgojitelje. Visoka motivacija i empatija odgojitelja neophodna je za prihvat djeteta u skupinu. Suradnja i međusobno povjerenje odgojitelja, stručnog tima i roditelja izuzetno je važna i temelj je uključivanja djeteta u vrtić, a cilj je da se dijete osjeća ugodno, prihvaćeno i sigurno u svojoj skupini. Zadovoljstvo djeteta i obitelji svakako je velika motivacija i nagrada za sve djelatnike vrtića.

Osim djelatnika, važno je pripremiti i djecu u skupini u kojoj boravi dijete sa Dijabetesom. Možemo reći da to za ostalu djecu predstavlja vrlo važno životno iskustvo za budućnost.

- U vrtiću smo ove godine obilježili Svjetski dan Dijabetesa razgovorom o zdravom načinu života i prehrane te smo vagali količinu skrivenog šećera u pojedinim namirnicama. Naš mali prijatelj sve nam je ispričao o svojoj bolesti, uputio nas i poučio nekim izrazima te što trebamo raditi ako on padne u „hipo“, kazala je zdravstvena voditeljica Marina Juričev Martinčev.

San Vodičana Vilima Ivasa, ali i svih uzrasta koji se žele baviti streljaštvom upravo se ostvaruje. Nakon niza godina želje, priprema, ali ponajviše ne odustajanja započeo je s gradnjom prve streljane na području Dalmacije od 1985., ali i prve u povijesti iza koje ne stoji institucija. Vilim se streljaštvom bavi još od malih nogu, njegovim medaljama i peharima nema broja, a tu je ljubav prenio i na suprugu Nives i sina Radu koji ga polako slijede u stopu. 

Dragana, Ruža, Krasnička, Pit Bull, samo su neka od imena 32 krave, par rasplodnih bikova i nekoliko teladi koji pasu na oko 50 hektara ograđene šume, livade i pašnjaka u vodičkom zaleđu. Njihov pastir, naš sugrađanin Slavomir Španja posvetio im je svoj život. Kaže nam, preživjeti se uz stočarstvo ovdje može, ali da to ne voliš, nema tih para zbog kojih bi sve izdržao.

Milijuni muškaraca diljem svijeta i ove će godine pustiti brkove te tako podržati pokret Movember čiji je cilj podizanje svijesti o muškom zdravlju. Naime, neke vrste raka u javnosti, nažalost, još uvijek nose stigmu, a upravo su to oboljenja koja pogađaju muškarce svih dobi – rak prostate i rak testisa. O svom iskustvu, važnosti rane intervencije i borbi protiv ove zloćudne bolesti za Infovodice progovorio je naš sugrađanin Vedran Protrka.

Besplatne radionice za umirovljenike u organizaciji Crvenog križa Vodice i kolega iz Knina i Biograda u sklopu projekta 'Aktivni zajedno' idu dalje. Iako je dio aktivnosti prolongiran za bolja vremena, redovito mjere šećer i krvni tlak, odlaze na kreativne radionice, vježbaju medicinsku gimnastiku, a prije dva tjedna započeli su i s nordijskim hodanjem.

U sklopu projekta 'Zaželi – Program zapošljavanja žena – Faza II' Udruzi mladih Srima dodijeljena su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta nazvanog 'Srima veliko srce ima' je 464.200,00 kuna, a predviđeno je zapošljavanje 5 žena na vremenski period od 12 mjeseci koje će se brinuti o ukupno 30 korisnika.

Grozdana Juričev Šprljan bila je prva žena skoro desetljeće na dužnosti sudskog ovršitelja Općinskog suda u kojem je provela najveći dio radnog iskustva gdje je, kako kaže, učila od najboljih te kolokvijalno rečeno radila „muški posao“ u kojem je bilo mnogo izazova u obavljanju dužnosti. Posao koji je obavljala imao je nezgodnu i osjetljivu narav koja izaziva nelagodu kod svih sudionika tijekom sudskog postupka ovrhe, a i to što je žena ponekad je imalo svoju težinu kao i prednost. Za portal Infovodice progovorila je o svom poslovnom putu i osjećajima koji su se javljali u obavljanju poslovnih zadataka kao prvi, ali i svi ostali ovršni postupci.

Obitelj Rak na čelu s mladim Ivanom prije pet godina naveliko je krenula u sadnju smokva! Do danas su zasadili četiristo stabala ovog rajskog voća Mediterana, a u sklopu obiteljske kuće napravili su pogon za njihovu preradu, suše ih u modernoj sušilici te važu i pakiraju pomoću posebnih strojeva.

U vodičkoj uljari Sveti Ivan obitelji Duvnjak čije je maslinovo ulje zahvaljujući svojoj kvaliteti pobralo brojne zlatne medalje i pehare diljem svijeta od prošle godine nalazi se i kušaonica kao nova turistička ponuda. Osim što gosti imaju priliku probati različite vrste ulja, na kraju ture guštaju i u domaćim lokalnim proizvodima – od pršuta, kobasica i sira do vina ili rakija. 

Hrvatski ilustrator i crtač stripova Tihomir Tikulin – Tico  kroz tri dana po tri sata održao je svoju prvu stripaonicu u vodičkoj Gradskoj knjižnici. Godinama radi sa svim uzrastima, a kroz radno-zabavni program za male i velike polaznike upoznaje s prvim koracima u stvaranju stripa te ih kroz razne zadatke i crtačke vježbe pomaže savladati crtanje likova i njihov govor tijela.

Stranica 1 od 61
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close