Rujan 27, 2022 1296

Pijavica kod otoka Iža potopila ribarski brod!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ribarski brod Atlant potonuo je jutros ispred punte Parde, najjužnijeg rta otoka Iža. Portal Morski doznaje da je havariji kumovala pijavica.

Zasad još nemamo službenih informacija o događaju jer traju izvidi Lučke kapetanije Zadar i Ministarstva mora, no potvrđeno nam je da je posada spašena. - piše Morski.hr

Aplikacija Vesselfinder pokazuje da je brod isplovio iz Kukljice na otoku Ugljanu, te je neko vrijeme plovio ili ribario ispred Sali i Žmana na Dugom otoku, da bi potom krenuo najvjerojatnije natrag u Kukljicu. No jutros oko 7 sati prestaje mu raditi signal Automatskog identifikacijskog sustava (AIS) u blizini punte Parde na otoku Ižu.

Doznaje se da je brod uhvatilo nevrijeme, točnije pijavica koja je kumovala iznenadnom potonuću.

- Kako su oni meni rekli, u momentu je došla pijavica i okrenula ih je - rekla je vidno potresena Ingrid Blagdan, supruga vlasnika broda Šime Blagdana.

Prema svjedočenju jednog od mornara na brodu, pijavica ih je podigla, bacila sve plastične spremnike za ribu na jednu stranu broda i more je odmah ušlo unutra.

Srećom u nesreći, kopno je bilo relativno blizu, pa su se uspjeli spasiti.


Brod Atlant bila je jedna od najstarijih plivarica na Jadranu, izgrađena daleke 1908. godine u Rijeci i u vlasništvu je obitelji Blagdan s Kukljice.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 27 Rujan 2022 12:56
djelomob1.jpg