Srpanj 19, 2018 2228

U petak završna večer ženskih klapa: Oršulice su se već jednom vratile iz Omiša s nagradom, nadamo se da će tako biti i ove godine

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Davne 1926. godine mlada Oršula Bilan odlučila je svoju dotu založiti da bi zajedno sa svojim sumještanima sudjelovala u kupnji instrumenata koji su bili potrebni da bi se osnovala Vodička glazba, a to je nešto što je za ono doba pokazivalo veliku kulturnu osviještenost.


I mnogo godina kasnije, 2001., njoj u čast, osnovana je ženska klapa Oršulice koja već 17 godina svojim umijećem muziciranja i repertoarom njeguje tradicijsku dalmatinsku glazbu, narodnu dalmatinsku pismu i općenito kulturnu baštinu ovih krajeva.

Pod umjetničkim vodstvom profesora Ive Lise česte su gošće Klapskih susreta koji se održavaju u manje-više svim gradovima uz more, međunarodnih festivala klapa, a ovaj petak otvaraju završnu večer ženskih klapa u Omišu gdje će izvoditi dvije narodne skladbe; jednu u obradi Krešimira Magdića - Targačice, targjte ga hlodom, a drugu u obradi Joška Ćalete - Vapor plovi, se valove riže.

“Omiški festival je najvažniji festival u svijetu klapa i zato nam je iznimno drago da smo se već po drugi put plasirale u finale te da svojim izvedbama narodnih dalmatinskih pisama možemo pridonijeti toj velikoj svečanosti”, otkriva nam Sanja Čičin Karlov, predsjednica klape koja broji 9 članica.

2012. godine Oršulice su se odlučile malo “pomladiti” pa tako u ovoj klapi pjevaju djevojke od 18, kao i žene od 55 godina.

“Već smo dulje vrijeme u istom sastavu što je dobro jer je potrebno da se glasovi međusobno osjete i usklade”, nadodaje Sanja.

Tijekom ljetnih mjeseci raspored im je pun gostovanja po klapskim susretima, smotrama i festivalima, no i zimi često gostuju na manifestacijama ove prekrasne glazbe kada izvode skladbe religioznog repertoara.

Na pitanje ima li neki nastup koji posebno pamte odgovaraju:

“Svaki nam je nastup poseban. Na susretima se mnogo pjevačica okupi na jednom mjestu, a nakon manifestacija se uvijek družimo i tako stvaramo nova prijateljstva. Prekrasno je biti u društvu ljudi sa kojima te veže ljubav prema glazbi, a posebno prema našoj baštini i tradiciji.”

Ipak, već spomenuti Omiš najveće je priznanje nekoj klapi tako da upalite u petak drugi program HRT-a i u 21.50 poslušajte muziciranje i njegovanje dalmatinske pisme.

Oršulice su se već jednom vratile iz Omiša sa brončanim leutom, a nadamo se da se ni ove godine neće vratiti praznih ruku.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Srpanj 2018 15:28
djelomob1.jpg