Kolovoz 29, 2018 5851

BASIST KULTNOG PSIHOMODO POPA

SMILJAN PARADIŠ-ŠPARKA: 'Vodičani, ja se pomalo skroz osjećam vašim!'

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Neuništivi Psihomodo Pop na sceni je već punih 35 godina. Jedan od njegovih osnivača i basist Smijan Paradiš-Šparka snagu za energične nastupe kupi upravo u Vodicama i to otkad zna za sebe. Sto dana godišnje boravi u našem malom mjestu gdje se, kako kaže, odavno već ćuti domaćinom.

 

- Ovdje su nastanjene moje najbolje dječje uspomene te kad god mi je loše gore, pobjegnem dolje. Štošta se toga promijenilo odonda; moja je kuća bila zadnja kraj Osnovne škole, a oko nje je bio krš i bijeli put uz koji smo brali kupine. Danas je ta moja kuća praktički u centru, započinje priču Smiljan Paradiš-Šparka.

Upravo je to ono što mu nedostaje – autentična Dalmacija jer ga Vodice danas pomalo podsjećaju na Jarun.

- I ja ih sam dok sam bio mali zvao ''selo'', možda ih domaći još tako zovu, ali ja ih sigurno ne vidim tako.

Zato, najdraže mu je rano proljeće, dok još bura razvaljuje i plaže su prazne. Ipak, u ljetnim mjesecima Vičevica mu je omiljena destinacija – plaža s pravim vodičkim tradicijskim đirem gdje se uklopio i on.

- Tu boravim sad već preko sto dana godišnje i, Vodičani, ja se pomalo skroz sjećam vašim! Kad nisam na dragoj mi Vičevici, sjednem na motorin pa odem i do Sovlja, Jadrije, Skradina… ma svugdje me ima, kroz smijeh priča.

Uživa u svemu pomalo, a pogotovo u velikom vrtu – kakvi su u Zagrebu gotovo nezamislivi. No, nema tu sreću da se može opustiti do kraja i spojiti odmor od 20-ak dana u komadu.

- Tako je već petnaest godina. U ovim toplim mjesecima odradimo po tridesetak koncerata. No, moram priznati da cijela ekipa obožava upravo vodičku publiku. Od sedam nastupa mogu izdvojiti upravo onaj prvi na Moto susretu prije gotovo 20 godina, ali i onaj pod šatorom kod bunara oko Nove godine u ono još predkapitalističko vrijeme. Svi su bili opušteni i vibracije su bile odlične, prisjetio se.

 A2DCE229-A4CF-4FA8-A187-18EE30D10800.JPG

Na jesen ih čeka mini američka turneja: New York, Chicago, Toronto… No, kad će svirkom ponovno razgaliti svoje Vodičane?

- To neka bude iznenađenje!, tajnovit je Šparka.

Krajem prošle godine Bend koji je glazbom, stilom i načinom sviranja ostavio snažan trag na rocksceni ne samo Hrvatske, zauvijek je u 54-oj godini napustio bubnjar Tigran Kalebota.

- Tigi i ja poznajemo se od prvog razreda osnovne škole. Ostavilo nam je to dubok ožiljak, nikad ga nećemo zaboraviti… No, sve je to život i mi moramo svirati dalje, zauvijek s njim u mislima…, za kraj je kazao Šparka.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 29 Kolovoz 2018 12:54
djelomob1.jpg