Bumba top desk
19 Srp 2020 Unsplash
  1119

Velika okupljanja najveći su problem pa Nacionalni stožer intenzivno razgovara i dogovara i druge mjere

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
0

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da su velika okupljanja najveći problem kad je riječ o širenju koronavirusa pa Nacionalni stožer intenzivno razgovara i dogovara i druge mjere, uz nedavne preporuke za okupljanja s više od 100 ljudi.

"Istarski stožer je nedavno donio odluku o radu noćnih klubova do dva sata i mi na nacionalnoj razini također o tome intenzivno razgovaramo i kroz slijedećih nekoliko dana dogovorit ćemo što i kako dalje", izjavio je Capak u Dnevniku HRT-a te dodao da će, ako dogovore neku od mjera, to sutra i objaviti.

Zahtjev im je stigao i iz Vukovarsko-srijemskog stožera Civilne zaštite da se sve svadbe na području te županije u idućih 30 dana održavaju isključivo u krugu najuže obitelj.

Važno je analizirati stanje u kojima se ponavlja veliki broj zaraženih, istaknuo je Capak i dodao kako nije prvi puta da lokalni stožer daje inicijative o broju uzvanika na okupljanjima.

Podsjetio je i kako su donijeli odluku o karanteni na Murteru, na inicijativu lokalnog stožera, kao i to da je na Braču bila karantena na inicijativu lokalnoga stožera.

Ograničenje okupljanja i obavezne maske uskoro bi moglo dati rezultate

Govoreći o tome kada bi se mogao očekivati pad broja zaraženi naglasio je kako je potkraj lipnja bio znatan porast oboljelih. Tada nam je skočio reprodukcijski faktor, a ovih dana je pao, rekao je dodavši kako, osim toga, imaju i suradnju s ljubljanskim Zavodom za javno zdravstvo i njihovim epidemiologom koji se bavi matematičkim modelarstvom.

Prema njegovim izračunima, u Hrvatskoj bi uskoro, slijedećeg tjedna, trebao početi padati broj zaraženih, dodao je. 

Istaknuo je kako je Nacionalni stožer jako dobro učinio to što je uveo obvezatne maske te ako se i ograniče okupljanja, onda će se povećati mogućnost da se broj zaraženih počne smanjivati. Izrazio je uvjerenost kako će to za nekoliko dana dati rezultate. 

Ocijenio je kako je u ovome valu epidemije klinička slika bitno slabija. Svega je 120 hospitaliziranih bolesnika i devet osoba na respiratoru, napomenuo je dodavši kako je 1200 aktivnih slučajeva. 

Postotak hospitaliziranih ranije je bio puno veći

Naglasio je kako je ukupno malo više od 10 posto hospitaliziranih te podsjetio kako je u prvom valu taj postotak bio znatno viši - 25 posto, a u jednom trenutku i 35 posto.

Ne bih još govorio o tome da je riječ o slabijem virusu, napomenuo je i dodao kako su prema nekim nedavno objavljevnim radovima, jedan od bitnih čimbenika temperatura i klimatološki faktori.

To nam očito ide na ruku. Ima li to kakve veze s jačinom virusa  i je li se on promijenio, o tome ne bih spekulirao. Za to ne postoje nikakvi dokazi, rekao je Capak koji smatra da je klinička slika slabija.

Imamo manje težih slučajeva, manji broj ljudi na respiratoru, dodao je.

Nije dobro da djeca ne idu u školu 

Na upit što će biti s idućom školskom godinom, odgovorio je kako na temelju dosadašnjeg iskustva i iskustava u svijetu nije dobro da djeca ne idu u školu. 

Dobro je da idu u školu, da se druže sa svojim vršnjacima jer osim što uče, ona imaju i slobodne aktivnosti, dodao je. 

Ako će epidemiološko stanje biti takvo da će to biti nemoguće organizirati, a za to je ipak potrebna i infrastruktura - veći broj razreda, učitelja i profesora, mi ćemo onda to morati vrlo pažljivo analizirati s resornim ministarstvom, koje još nije u funkciji, rekao je.

Vjerujem da će to biti prvi i najvažniji zadatak - da se na stol stave sve infrastrukturne i organizacijske mogućnosti - i vidjeti možemo li pod 'novim normalnim' organizirati školu ili ne, zaključio je Capak.

(Hina)

djelomob1.jpg

Najnovije
 • KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše
  Information
  Podijeli
  Information

  KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close