Ožujak 17, 2021 784

Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Europska komisija je danas donijela zakonodavni prijedlog o uspostavi zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu ili tzv covid putovnice.

Potvrde će se izdavati u digitalnom ili papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava nužne osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna. Potvrde će biti besplatno dostupne na službenim jezicima države članice izdavateljice i na engleskom jeziku, a očekuje se da budu implemetirane do ljeta tj. od 01.lipnja.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac izjavila je kako Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila.

EK je danas donijela važan prijedlog o zajedničkom okviru za priznavanje certifikata kojim bi se trebalo olakšati slobodno kretanje za vrijeme pandemije. Kao turistička zemlje, Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila. U predstojećim raspravama u Vijeću koje mora usuglasiti konačnu verziju dokumenta zalagat ćemo se da najavljeni certifikat ni u kojem obliku ne predstavlja ograničavajući faktor slobodnom kretanju, kao i da on ne bude diskriminatoran. Paralelno uz pripreme za usvajanje ovog dokumenta na razini EU, Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u RH, kao i na emitivnim tržištima. Također se intenzivno razgovara o olakšavanju kretanja s državama članicama Europske unije, kao i trećim državama.” istaknula je Brnjac te naglasila kako bi se osigurala predvidljivost za poslovne subjekte u turizmu, Vlada će pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH, koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog europskog modela.

Izvor: HRTurizam

djelomob1.jpg