Kolovoz 02, 2021 431

Sve o novim osobnim iskaznicama koje se počinju izdavati danas

Sve o novim osobnim iskaznicama koje se počinju izdavati danas Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku bi iznosila 100 kuna. Osobne će vrijediti pet godina. Za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, cijena će biti 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.  Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina se ne naplaćuje 

"U svrhu mjera demografske politike, a u svrhu poboljšanja materijalnog statusa obitelji s djecom, osiguravamo podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina hrvatskim državljanima s prijavljenim prebivalištem u RH. Ovim se Središnji državni ured za demografiju i mlade obvezuje osigurati sredstva za podmirivanje sredstva za izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku, naravno u cijelosti", kazala je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Osobna iskaznica tako postaje biometrijska isprava i ima status putne isprave na području EU te je jednakovrijedna putovnici. To znači brži prolaz graničnih kontrola. 

Tako se također objedinjavaju zdravstvene i osobne iskaznice. Građani neće više morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka. 
Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja (odnosno po novom Zakonu s rokom važenja 40 godina) sa navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima kao i bez njih. Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. 

 

Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno.

Nakon što građani preuzmu osobnu iskaznicu i preuzmu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i digitalni potpis putem mobitela ili tableta. 
Na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osiguran je e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica, a daljnje opremanje će se nastaviti. 

Građani neće trebati kupovati čitače što je do sada za njih bio dodatni trošak (otprilike 50 kuna). Što se tiče izgleda, fotografija bi se trebala s desne prebaciti na lijevu stranu, a čip koji je do sada bio na prednjoj strani ide na na poleđinu. Više o svemu možete saznati na stranicama MUP-a.  
Potrebno je naglasiti da građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut. 

Izvor vijesti: Večernji list
 

djelomob1.jpg