Srpanj 27, 2021 501

Odgovor na ovih 5 pitanja vezanih uz Hrvatsku i Olimpijske igre moraju znati svi ljubitelji sporta

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Olimpijske igre u Tokiju trenutno su u punoj snazi, a kao i svaki puta s nestrpljenjem iščekujemo nastupe naših sportaša. Možemo reći da Olimpijske igre i Hrvatska oduvijek imaju jednu posebnu vezu jer smo kroz povijest imali zaista sjajne sportaše i sportašice. Prve Olimpijske igre na kojima je Hrvatska nastupila kao samostalna država bile su Olimpijske igre 1992. godine u Barceloni. Do ovogodišnjih Igara u Tokiju, Hrvatska je sudjelovala na čak 15 natjecanja ovog tipa, računajući ljetne i zimske Olimpijske igre. U čast tih nastupa naših sportaša, odlučili smo odgovoriti na 5 glavnih pitanja na koje bi svaki ljubitelj sporta već trebao znati odgovor.

Tko je osvojio prvu medalju za Hrvatsku?

Prva hrvatska medalja došla je upravo na prvim Olimpijskim igrama na kojima je Hrvatska i nastupila kao samostalna zemlja. To su spomenute Igre u Barceloni 1992. godine, a nju je osvojio Goran Ivanišević. Goran, tada još poprilično mlad igrač koji je tek zagazio u dvadesete, nije bio jedan od favorita za medalju, ali svojim igrama je iz meča u meč pokazivao koliki je njegov potencijal. Kako sam kaže, kada je na red došao polufinalni meč, nije više imao snage i izgubio ga je od Švicarca Rosseta. Na sreću, u to se doba još nije igrao meč za treće mjesto pa je tako podijelio brončanu medalju s Rusom Andrejem Čerkasovim. Također, na istom je turniru Goran osvojio još jednu broncu, a ona je došla u igri parova s Goranom Prpićem.

Tko je osvojio prvo zlato za Hrvatsku?

Prvo hrvatsko zlato došlo je na idućim igrama, 1996. godine u Atlanti. Njega su osvojili rukometaši u, još i danas često prepričavanom scenariju kada su u finalu slavili protiv favorizirane Švedske 27:26. Hrvatska je s istom tom Švedskom igrala u skupini, a tada su Šveđani zauzeli prvo mjesto u njoj sa savršenim omjerom od pet pobjeda bez poraza. Uz to, razbili su Hrvatsku rezultatom 27:16 i istaknuli svoju kandidaturu za zlato. Međutim, u jednoj epskoj borbi u finalu, kada su se ove dvije reprezentacije ponovno susrele, Hrvatska je pokazala svu svoju snagu i u jednoj inspirativnoj utakmici osigurala prvo hrvatsko olimpijsko zlato u povijesti.

Tko je najuspješniji hrvatski sportaš/sportašica na Olimpijskim igrama?

Hrvatska je imala jako puno fantastičnih sportaša na Olimpijskim igrama, ali jedna je sportašica ostala, barem zasad, nedostižna kada je riječ o broju osvojenih medalja na Igrama. Riječ je, naravno, o Janici Kostelić koja je nastupila samo na Olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju te 2006. u Torinu. Međutim, to je bilo sasvim dovoljno da se okruni s čak četiri zlatne i dvije srebrne medalje. Janica se poprilično rano povukla iz skijanja, a mnogi stručnjaci, kao i oni koji vole taj sport i sportsko klađenje predviđali su da bi definitivno osvojila još medalja da se odlučila nastaviti sa svojom skijaškom karijerom.

Koji je najuspješniji hrvatski pojedinačni sport na Olimpijskim igrama?

Upravo je obitelj Kostelić zaslužna za to da je i danas još uvijek najuspješniji pojedinačni sport na Olimpijskim igrama u Hrvata baš skijanje. Na četiri zlata i dva srebra Janice Kostelić, njezin je brat Ivica uspio dodati još čak četiri srebra. Jedno je osvojio u Torinu 2006., dva u Vancouveru 2010. te jedno u Sočiju 2014. godine. To čini konačni zbroj od čak deset medalja u ovom sportu i čini ga našim uvjerljivo najbogatijim sportom na Igrama.

Koji je najuspješniji hrvatski ekipni sport na Olimpijskim igrama?

Hrvatska ima samo jedan ekipni sport u kojem je uspjela osvojiti više od jednog zlata na Olimpijskim igrama. Riječ je o rukometu, a prva je zlatna medalja došla u ranije spomenutoj Atlanti. Na drugu se moralo čekati osam godina, sve do Olimpijskih igara u Ateni kada je Hrvatska, tada i aktualni svjetski prvak, uspjela još jednom pokazati kako izgleda jedna od najjačih rukometnih generacija u povijesti sporta. Hrvatski je rukomet na ova dva zlata uspio dodati i jednu broncu, a ona je došla 2012. godine u Londonu. Vaterpolo je također sport u kojem Hrvatska ima tri medalje, ali u njemu je osvojila jedno zlato i dva srebra. Uz to, veslanje se po uspješnosti nalazi odmah uz rukomet jer Hrvatska u tom sportu ima pet medalja, od čega je jedno zlato, tri srebra i jedna bronca.

 

 

 

 

 

djelomob1.jpg