Studeni 16, 2021 816

Nisu bili toliko daleko: Evo koliko je Suverenistima nedostajalo potpisa za referendum o euru

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatski suverenisti nisu u dva tjedna uspjeli skupiti dovoljno potpisa za referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”. No, bili su blizu. Kako doznajemo, skupljena su 334.582 potpisa, a trebalo im je 368.867. Dakle, nedostajalo je 34.285 potpisa pa je pitanje kako bi sve završilo da su dobili i podršku, primjerice, Mosta, te da Domovinski pokret nije pozvao svoje članove da ne volontiraju na štandovima.

Da su prešli 300.000, objavio je prije tjedan dana Marijan Pavliček, šef Hrvatskih suverenista i član organizacijskog odbora referendumske inicijative. Tada su još imali nadu da će dostići traženi broj. Po terenu, od Iloka do Župe dubrovačke, na oko 250 lokacija, skupljale su se potpisne knjižice s uvjerenjem da su uspjeli.

Prikupljanje potpisa završilo je 7. studenog, dokad su građani imali priliku odgovoriti na pitanje: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu”.

– Referendumsko pitanje usmjereno je na vraćanje povjerenja građana u politiku – poručio je saborski zastupnik HS-a Marko Milanović Litre. Pavliček je vjerovao da će građanima s prikupljenim potrebnim brojem potpisa “vratiti moć odlučivanja” i povjerenje u demokratske procese stvaranjem uvjeta za provođenje referenduma. No, razmrvljena desnica očito se nije uspjela okupiti ni oko tog pitanja.

Izvor: Večernji list

djelomob1.jpg