Stop plastici: Brojni došli vidjeti film koji ukazuje na problem sve veće prisutnosti plastičnih proizvoda u morima i oceanima diljem svijeta

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Prikazivanje dokumentarnog filma „Plastični ocean“ redatelja Craiga Leesoa u Gradskoj knjižnici Vodice izazvalo je veliki interes naših sumještana. Brojni su došli vidjeti film koji na dojmljiv način ukazuje na problem sve veće prisutnosti plastičnih proizvoda u našim životima, u ovom slučaju u morima i oceanima diljem svijeta.


O tome su govorili Ana Robb iz francuske ekološke udruge „Albatros revolucija“, Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica popularne televizijske emisije „Vrtlarica“, i šibenska znanstvenica Ljiljana Zmijanović koja je imala i zadaću moderatorice.
Francuska ekološka aktivistica hrvatskih korijena (Zlarinka po ocu) Ana Robb u svom izlaganju pričala je o prihvatljivijim rješenjima od plastike i proizvodima za višekratnu upotrebu. Njenom zaslugom Zlarinjani su odlučili reći „zbogom!“ plastici i svoj otok pretvoriti u mjesto na kojem ona uopće neće biti prisutna.
Držimo im fige da u tome uspiju i da postanu uzor svima drugima.

Ljiljana Zmijanović je pričala o svom sudjelovanju u timu stručnjaka koji su iskazali negativno mišljenje o masovnom vađenju nafte u Jadranu i time spriječili vrlo vjerojatno zagađenje najljepšeg mora na svijetu, a kazala je i kako alarmantno zvuči podatak da se nakupine plastike u oceanima vide čak i iz svemira.

Najpoznatija „vrtlarica“ u Hrvatskoj (ma i šire), sjajna novinarka i promicateljica ekološkog uzgoja cvijeća, voća i povrća, Kornelija Benyovsky Šoštarić, pokušala je prisutne animirati da u svojim okućnicama uzgajaju na ekološki način što više povrća i time sebi priušte zdravije namirnice od onih kupljenih u supermarketima. Preporučila je svima da prilikom odlaska u dućane koriste platnene vrećice i time daju svoj doprinos borbi protiv sveprisutnih plastičnih. Također sve je zamolila da za predstojeće blagdane na grobove nose cvijeće, a ne plastične lampione.

U raspravu o sve većoj opasnosti od plastičnih proizvoda uključili su se i Melina i Marko Lugović, koje je zanimalo što će konkretno učiniti Zlarinjani u svojoj namjeri da se zauvijek riješe plastike, zatim Slobodan Mačukat koji je istaknuo da je za uspjeh u očuvanju okoliša potrebna sinergija kvalitetnih zakona i što više edukacije mladih ljudi, poput večerašnje, sa čime su se složili i Franjo Romić i Ivana Latin, djelatnica vodičkog komunalnog poduzeća „Leć“, koja je također istaknula veliki značaj edukacije, pogotovo kad je riječ o razvrstavanju otpada, korištenju više kanti i kompostera.

Prikazivanju sjajnog ekološkog filma i zanimljivoj raspravi prisustvovali su i učenici sedmih i osmih razreda vodičke osnovne škole koji su došli sa svojom profesoricom biologije Ivanom Mikulandrom. Bravo za mlade ekologe i njihovu profesoricu!
Inače, u organizaciji ovog događaja osim „Albatros revolucije“ sudjelovao je i Stipe Birin, vlasnik ronilačkog centra „Vodice dive“. Za danas je bila planirana i ronilačka akcija čišćenja vodičkog porta, ali je zbog lošeg vremena odgođena.

Za uspomenu na ovu večer gošće su dobile platnene vrećice Gradske knjižnice Vodice.

 

 

 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.
  Information
  Podijeli
  Information

  Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close