24 Sij 2019
  2072

Gordana Birin: Pred nama je bogata kazališna godina

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Pučko otvoreno učilište u Vodicama nezaobilazna je kulturna stanica našega grada koja već dugi niz godina nudi atraktivne sadržaje. Iskoristili smo priliku i porazgovarali sa ravnateljicom POU Vodice, Gordanom Birin.


Pitali smo je koje ćemo programe u novoj godini imati prilike vidjeti na što ona odgovara; “Već ovoga petka Pučko otvoreno učilište Vodice kreće s novom sezonom gostujućih kazališnih predstava.

Prva u nizu je komedija nastala prema romanu Dubravke Ugrešić: Štefica Cvek u raljama života. Slijedećeg mjeseca u vodičkom Kulturnom centru gostuje Teatar Exit s novom poetskom dramom Konstelacije čija je premijera bila u studenom prošle godine, a zatim poslastica u ožujku - gostovanje hrvatske kazališne dive Anje Šovagović Despot u ulozi Famozne, najgore operne pjevačice na svijetu, Narcisse Florence Foster”

Time vodičko Pučko učilište nastavlja s tradicijom ugošćavanja renomiranih kazališnih predstava jednom mjesečno, s izuzećem srpnja i kolovoza kad je, zbog turističke sezone i obilja zabavnih uličnih besplatnih sadržaja, dvorana Kulturnog centra manje atraktivna za posjetitelje.

“Također smo i prošlogodišnju kazališnu sezonu završili s uspjehom. Osobito vesele kontinuirani uspjesi naše Dramske amaterske družine koja će u veljači ove godine napuniti punih deset godina postojanja. Naime, prva naša predstava nastala pod vodstvom Pave Čale, Bajka o kraljevim trešnjama, svoju je premijeru imala 23. veljače 2009. godine. Nakon toga jednu je godinu Družinu vodio Ernest Berec, a zatim je 2011. režijsku i dramaturšku palicu preuzeo profesor Zdravko Todorović. U samo osam godina na scenu je postavio dvanaest predstava, a kroz Družinu je prošlo više od pedeset članova”, kaže i nadodaje kako su neki od njih zbog odlaska na daljnje školovanje ili drugih osobnih razloga prestali glumiti, ali neki su ostali prepoznavši u sebi strast i radost glume.

POU Vodice je kroz vlastitu produkciju kazališnih predstava i zadovoljstvo koje im je to pružilo, osvijestilo želju da njihov rad prepoznaju i drugi pa su rado prihvatili prijedlog Hrvatskog sabora kulture da budu suorganizatori Festivala hrvatskih kazališnih amatera.

“Kroz pet godina kvalitetne suradnje puno smo naučili o kazališnom amaterizmu, omogućili smo našim sugrađanima da se bolje upoznaju s kazališnom amaterskom scenom i to gledajući najbolje predstave. Možemo se pohvaliti da smo i sami redovito sudjelovali u festivalskom programu, a prošle je godine naša Anđela Fržop proglašena najboljom amaterskom glumicom Festivala”, nadodaje ravnateljica.

Ove godine Pučko učilište je jedini domaćin nacionalnog amaterskog festivala, pa će vodička publika čak dva vikenda u svibnju moći pogledati više od dvadeset najboljih ovogodišnjih amaterskih kazališnih ostvarenja.

IMG_4937.JPG

Vjerojatno i zbog uspješnih predstava, ali i pomno biranog repertoara gostujućih, nakon toliko godina ustrajnosti i tvrdoglavog promoviranja kazališne umjetnosti, prošle godine Vodice su prvi puta imale punu dvoranu i tražila se karata više. I to više puta!

Kako bi omogućili svima da uživaju u scenskoj umjetnosti, POU je zadržao vrlo povoljne cijene; redovna ulaznica je 40 kuna, a umirovljenici i studenti plaćaju samo pola tog iznosa, dok je nezaposlenima i redovnim posjetiteljima omogućena kupnja iskaznice Prijatelj kazališta po cijeni od 100 kuna kojom stječu pravo gledanja pet predstava po vlastitom izboru tijekom godine.

“Naravno, to ne bi bilo moguće da nema podrške Grada Vodica koji redovito sufinancira kazališnu djelatnost svjestan da se ulaganje u kulturu ne vraća kao materijalno dobro, nego se stvara uljudnije, civiliziranije i tolerantnije društvo”, zaključuje ravnateljica Birin.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close