26 Sij 2020
  1573

KNJIŽNIČNI REZIME PROTEKLE GODINE:

Razgovor s Ivicom Bilanom: ”Prioritet nam je biti dobri domaćini i na usluzi svakom tko u knjižnicu svrati, makar i zbog 'čašice' ugodnog razgovora”

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

I u protekloj godini bilo je izuzetno živo u vodičkoj Gradskoj knjižnici, a čitavi njen rezime ispričao nam je Ivica Bilan. Osim redovitih aktivnosti, vezanih uz nabavu, obradu i posudbu knjiga, i tjednih pričaonica za dvije dobne skupine djece predškolske dobi, nastojali su organizirati i što više susreta s književnicima, putopiscima i publicistima, vodeći pri tome računa da zadovolje sve moguće ukuse korisnika, ali i svih ostalih građana Vodica. 

-    Dio događaja organiziramo i u suradnji s više udruga s područja Grada Vodica. Među njima posebno ističemo Likovnu udrugu „More“ s kojom godišnje upriličimo najmanje tri skupne izložbe, zatim Udrugu Hrvata iz Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije i barem jedno predstavljanje neke zanimljive knjige tematski vezane uz njihov rodni kraj, Vodičke žudije koji nam pomognu u obilježavanju Dana kršćanske kulture – priča nam Ivica Bilan iz Gradske knjižnice Vodice.

Veseli ih i suradnja s Glazbenom školom „Ivana Lukačića“ iz Šibenika i organizacija koncerta klasične glazbe u kojem sudjeluje dosta djece, među kojima i nekoliko odličnih mladih flautistica iz našeg grada. 

-    Koristimo priliku da zahvalimo profesorici Ruži Raguž Cukrov na velikom angažmanu u tom projektu. Odličnu suradnju  imamo i sa sjajnim kreativcima iz Udruge mladih „Bokon“. U ožujku su na Odjel za mlade doveli svu „silu“ talentiranih mladih umjetnika koji su svatko na svoj način dali doprinos stvaranju prvog vodičkog fanzina nazvanog „Žila glupača“. 

Taj cjelodnevni događaj svojom kamerom pratio je volonter Jurica Cindrić, a od snimljenog materijala složio je dvominutni filmić koji se može pogledati na njihovoj facebook stranici. Pogledajte ga, odličan je. 

-    Jurica je u još dva navrata  na svoj način zabilježio zanimljive i kvalitetne događaje koji su se održali u multimedijalnoj dvorani. To su već spomenuti koncert šibenske Glazbene škole i hvalevrijedni projekt „Riton“ kojeg su organizirali profesori i učenici Osnovne škole „Vodice“, od kojih ćemo ipak spomenuti „najangažiranijeg“ među njima, a to je profesor povijesti Damir Bulat.

U tri navrata kroz Mjesec hrvatske knjige imali su glazbeno-pjesničke večeri u kojima je nastupilo pedesetak različitih autora iz Šibensko-kninske i Zadarske županije. Svima njima zahvaljuju, a posebice gospodinu Igoru Lokasu čiji je doprinos u organizaciji tih događaja i više nego „nemjerljiv“. Njegova energija i pedantnost u pripremi koncerata su zaista na visokoj razini.

-    Protekle godine nastavili smo i sa našim uspješnim projektima „Brnistra“, „Pijat zeja“ i „Animacija demokracije“, a u suradnji s liječnicima iz Poliklinike „Polovina“ organizirali smo i dvodnevni simpozij na temu „Razvoj djeteta u predškolskoj dobi“ koji je okupio brojne liječnike, pedagoge, defektologe, logopede i psihologe iz cijele države, a bilo ih je i nekoliko iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Ljubitelji jestivog samoniklog bilja okupljali su se u doba godine u kojem  ono najbolje raste. Jedan od njih, vrijedni Ante Sladoljev – Gujo, u nekoliko navrata donosio je u knjižnicu skuvano „dibje zeje“, a jednom zgodom ga je baš tu i kuhao. I pulentu, naravno. Bio je to, kažu, pravi užitak degustirati.

 

-    Što se tiče Animacije, u prosincu smo se u suradnji sa srednjoškolcima i profesoricama sociologije bavili feminizmom i njegovim značajem u prošlosti i danas. Zanimljivo predavanje na tu temu, osim gimnazijalki, održala je i Valerija Barada, profesorica s Odsjeka za sociologiju zadarskog Filozofskog fakulteta. 

I nadalje pripomažu u organizaciji pub kvizeva u Sunčanom satu uz promociju na našim mrežnim stranicama.

-    Posjećenost knjižnici, bilo da se radi o posudbi knjiga ili praćenju događaja koje organiziramo, je zadovoljavajuća. Imamo i skupne posjete djece iz vrtića i osnovne škole. Jedan takav zbio se i nedavno kada su nam u goste došli trećaši koji su došli pogledati Božićnu izložbu na kojoj  su bili izloženi i radovi njihove kolegice Paole Herceg koja je poput iskusne  kustosice,   sa mikrofonom u ruci, pričala o Likovnoj udruzi „More“ i gospodinu Vladimiru Mihokoviću Mihi kojem je izložba bila posvećena. 

Bilo je super i na druženju sa šibenskom putopjesnikinjom Majom Klarić i njenom predavanju o putu po Japanu, a ništa manje veselo, poučno i dojmljivo nije bilo i u susretima sa Josipom Meixnerom, pijanistom i glazbenim terapeutom, kao  i sa svjetski priznatim fizičarom Ivicom Puljkom. 

-    Ljeti nas vesele i dolasci Sanje Polak, Julijane Matanović i akademika Pavla Pavličića, vrsnih imena hrvatske književnosti. Teško je ne primijetiti kako se tu osjećaju udomaćeno, a to baš raduje. 

Od događaja kroz proteklu godinu ističe dva organizirana povodom pedeset godina djelovanja časnih sestara Franjevki od Bezgrješne u Vodicama. U multimedijalnoj dvorani knjižnice priredili su izložbu prikupljenih fotografija i dokumenata koji svjedoče o njihovom djelovanju, a u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištom predstavili i Zbornik o utemeljiteljici reda časnoj sestri Klari Žižić. 

-    Veliku zahvalnost za doprinos u organizacij tih događaja iskazujemo Šimi Strikomanu, sestri Klari Pavlović i župniku don Franji Glasnoviću, a  koristimo priliku da se zahvalimo i biskupima Anti Ivasu i Tomislavu Rogiću što su nas počastili svojim posjetima u više navrata. 

Za one koji to ne znaju, kažu i da se dva puta tjedno u njihovim prostorima okupljaju umirovljenice koje marljivo gimnasticiraju pod paskom dviju fizioterapeutkinja. Ima ih više od trideset, a toliko ih ima i na „listi čekanja“. Dojam je da s guštom dolaze na tu rekreaciju.

-    Drugu godinu zaredom uz pomoć BBK „Orlov krug“,   „Karike tours“-a i prometnih policajaca organizirali smo biciklijadu „Mala brnistra“ kojom smo nastojali ukazati na potrebu osvješćivanja sve većeg problema u govorno-jezičnom razvoju djece u predškolskoj dobi.

Za kraj prisjetit ćemo se još jednom najčitatelja u 2019. godini. To su Fabijan Cukrov i Katarina Juričev-Barbin među djecom i mladima, a Željko Juričev pročitao je najviše knjiga među odraslima. 

-    Koristimo priliku i da se zahvalimo našim volonterima čija nam pomoć u raznim projektima itekako vrijedi. To su Cvita Opat, Domagoj Šprljan, Tajana Tabula, Tomislav Mor, Ante Sladoljev, Ante Marić, Mate Roca i Jurica Cindrić.

I u godini koja je započela bit će za svakoga ponešto. Očekuju nas brojna predavanja, radionice i susreti sa pjesnicima i književnicima, a i neke nove suradnje, primjerice sa vodičkim skautima.  

- Ono što će nam i nadalje biti prioritet, to je da budemo dobri domaćini i na usluzi svakom tko u knjižnicu svrati, makar i zbog „čašice“ ugodnog razgovora. P.S. Našoj dragoj Martini želimo lijepo skoro majčinstvo  - poželio je Bilan.

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close