04 Kol 2020
  767

Prema zamisli i želji književnice Julijane Matanović, tijekom ljeta u Vodicama bi se održavali „Dani Ive Brešana“

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Prije dvije godine umro je veliki hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio. Njegova najpoznatija djela su „Berenikina kosa“, „Smrt Vronskog“ i „Vježbanje života“ koje je imalo i uspješnu kazališnu verziju (HNK „Ivan pl. Zajc“). O životu i djelu akademika Fabrija zasigurno najviše zna književnica i književna znanstvenica Julijana Matanović koja je o ovom klasiku hrvatske književnosti napisala i knjigu koja se zove upravo tako – „Knjiga o Fabriju“.

Dobar dio knjige nastao je za njenog prošlogodišnjeg ljetovanja u obiteljskoj kući u Vodicama. To je bio i razlog više da baš danas, dvije godine nakon Fabrijeve smrti , daruje svoju knjigu Gradskoj knjižnici Vodice. Uručila ju je Sanji Radin-Mačukat, ravnateljici Knjižnice, a knjižnični fond obogatila je i poklonivši svoju najpopularniju i nagrađivanu knjigu „Zašto sam vam lagala?“.

Današnji susret sa ravnateljicom Radin-Mačukat iskoristila je i za iznošenje ideje i velike želje za organiziranjem „Dana Ive Brešana“ koji bi se održavali kroz ljeto u njegovim rodnim Vodicama. Ovom prilikom otkrit ćemo samo to da bi se sastojali od Okruglih stolova o Brešanovom životu i djelu, prikazivanjem filmova za koje je pisao scenarije i izvođenjem njegovih dramskih tekstova. Do kraja kolovoza, nakon još nekih dogovora i sastanaka, znat ćemo puno više o „konturama“ „Brešanovih dana u Vodicama“. Ovaj vrsni hrvatski dramatičar ih sasvim sigurno zaslužuje. Bit će oni i prilika se na njegovoj rodnoj kući u Rocinoj ulici postavi spomen- ploča.

Piše: Ivica Bilan

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close