Otvorena izložba radova hrvatskog likovnog i vizualnog umjetnika Andreja Kljakovića u Gradskoj knjižnici Vodice

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

U sklopu mini turneje po sjevernodalmatinskim gradovima, hrvatski likovni i vizualni umjetnik Andrej Kljaković izložio je svoje slike i u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice. Andrej dolazi iz obitelji izrazitih umjetničkih korijena. Njegov djed Živko i prastric Jozo bili su slikari i pisci, otac Vanča filmski, televizijski i kazališni redatelj, a majka Zdenka Heršak jedna od ponajboljih hrvatskih glumica svih vremena.

Po obrazovanju je pijanist i kompozitor. Nakon studija na Jazz akademiji u Parizu godinama je živio u Londonu u kojem je kao glazbenik surađivao sa najvažnijim producentskim kućama. Komponirao je i pisao libreta za glazbene teatre. Autor je „Tesla Rock Opere“ koja predstavlja multimedijski glazbeni komad o životu i radu genijalnog izumitelja i vizionara Nikole Tesle. Glazbeno su ga inspirirali i veliki renesansni slikari Raphael, Leonardo i Michelangelo. Stvarajući glazbu o tim sjajnim slikarima osjetio je snažnu povezanost glazbe i vizualnih umjetnosti. Andrej tvrdi da je glazba slika, a slika glazba koje izražavaju i odražavaju stanje uma jednog određenog trenutka.

Počinje se sve više izražavati likovnošću. Jedan dio svojih radova, za koje tvrdi da predstavljaju dijalog između svjesnog i nesvjesnog uma bliskih, a nepoznatih stihova, inače stvaranih na Malom Lošinju i dijelom u Zagrebu, izložio je sinoć u Vodicama. 

Samo otvorenje izložbe održano je na prostoru pred Knjižnicom i Turističkom zajednicom Grada Vodica. Autora je, uz asistenciju Jasne Juras, dugogodišnje Andrejeve prijateljice koja je bila i posrednica u organizaciji ove izložbe, predstavila Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica vodičke knjižnice. 

Osim u Andrejevim slikama, prisutni na sinoćnjem otvorenju uživali su i u glazbi koju je on komponirao. 

Među njima je bilo dosta kolega slikara iz Vodica, Šibenika, Zagreba, Beograda i njemačkog Limburga, a svojim dolaskom autora izložbe počastile su i Antonija Modrušan, ravnateljica šibenske „Galerije Sv. Krševana“ i Tončika Cukrov, vodičko-zagrebačka kustosica.

Inače, ovo je treće gostovanje umjetnika Andreja Kljakovića u Vodicama. Osamdesetih je svirao na koncertu zagrebačkog benda „Aerodrom“, i to na istom mjestu na kojem je održano sinoćnje otvorenje, a prije desetak godina nastupao je i na „Vodice Jazz and Blues Festivalu“.

Izložba „Visual Art“ trajat će u vodičkoj knjižnici do 31. kolovoza, a nakon toga seli u susjedni Šibenik („Azimut“).

foto: Ante Roca - Arelištov / tekst: Ivica Bilan

 

 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.
  Information
  Podijeli
  Information

  Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close