Svi 11, 2021 1126 Mirsad M.

Uz širenje Ljetne glazbene akademije, cilj je postaviti Vodice na glazbenu kartu Hrvatske

Vodička glazbena škola gura naprijed: Uz pomoć Ministarstva kulture stiglo je pet novih instrumenata

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Vodička glazba petu godinu zaredom dobiva sredstva iz Ministarstva kulture za projekte glazbene škole uz pomoć koji su upravo nabavili dvije horne, novi trombon, klavir i set bubnjeva. Sve je to korak naprijed ka pobuđivanju interesa za bavljenje glazbom kod naše mlađe populacije čiji je entuzijazam, ali i potencijal sve veći. 

-    Horna je instrument koji smo u školu uveli prošle školske godine. Do sada smo imali četiri stara rabljena instrumenta koja smo nabavili od kaštelanskih glazbara pa smo odlučili uzeti dvije nove. Naime, horna je najteži puhački instrument i aktivnih hornista u našoj županiji nema pa smo na ovaj način odlučili motivirati našu djecu, priča nam Ines Giuseppa Simić, predsjednica Vodičke glazbe.

Slična situacija je i s trombonom, ali i eufonijem i trubom. Školovanog kadra nema, a profesori stižu iz Splita. 

-    Zaključili smo da je najpametnije ulagati u takve instrumente i to se već pokazuje dobrim odabirom. Uz novi set bubnjeva, početkom godine nabavili smo i novi klavir koji također ulazi u ovaj projekt preko kojeg smo dobili 20 tisuća kuna. Ukupna vrijednost svih novih instrumenata je 28 tisuća kuna, a tu ćemo razliku pokriti iz naših redovnih sredstava.

Ističe da ih Grad Vodice podupire od samog osnutka Glazbene škole za čije je i službeno osnivanje Županiji predana sva potrebna dokumentacija koja će uskoro biti dostavljena i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Također, ponovno se organizira i Ljetna glazbena akademija, odnosno seminar za sve puhačke instrumente u trajanju od pet dana, 21. – 26. lipnja. Po prvi put 27. lipnja – 2. srpnja održat će se i jazz kamp u suorganizaciji Big Benda Vodice i jazz trubača Zvonimira Bajevića. 

-    Zahvaljujući prostorijama u Staroj školi imamo mogućnost iz godine u godinu proširivati našu Glazbenu školu, ali i glazbene seminare. Pred nama je plan da isti traju cijelo ljeto, odnosno od 15. lipnja do 1. rujna te Vodice postavimo na glazbenu kartu Hrvatske, naglasila je predsjednica Simić.

Foto: Mirsad Mešinović

djelomob1.jpg