Svi 27, 2021 578

U Kulturnom centru započeo Znanstveni kolokvij o književnom stvaralaštvu Ive Brešana

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

U Kulturnom centru Vodice danas s početkom u 9.30 započeo je „Znanstveni kolokvij o književnom stvaralaštvu Ive Brešana“. Gradska knjižnica Vodice, kao nositelj projekta, u suradnji s TZ-om grada Vodica i Pučkim otvorenim učilištem Vodice, te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ove će godine na poseban način obilježiti rođendan književnika Ive Brešana.

- Povod održavanju skupa, odnosno znanstvenog okruglog stola pod nazivom Dani Ive Brešana je to što se ove godine navršava 85 godina od rođenja klasika hrvatske književnosti. Inače, na samu ideju ovakvog obilježavanja je došla profesorica i književnica Julijana Matanović, koja nam je dala vjetar u leđa – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat.

Sveučilišni profesori književnosti i filozofije te književni, kazališni i filmski kritičari, ne samo iz Hrvatske već i iz susjednih zemalja uveličat će ovaj događaj.

-    Posebno se radujemo dolasku doktora znanosti Mate Penave iz Mostara. Uz njega će biti i brojni drugi uzvanici; dugogodišnji ravnatelj šibenske Galerije sv. Krševana Pavao Roca, ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Vilijam Lakić i mnogi drugi. Nadamo se i dolasku Brešanovog sina, Vinka Brešana. Na kraju programa ćemo nastojati učiniti pješačku turu do mjesta gdje je rođen i živio Ivo Brešan – rekla je Radin-Mačukat.

Polusatni film koji je sastavljen od dijelova iz nekoliko predstava nastalih prema Brešanovim tekstovima bit će prikazan i uprizoren pod palicom Zdravka Todorovića, profesora hrvatskog jezika i književnosti  i dramske amaterske družine Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

 

Dio ove priče je i Brešanova soba u foajeu šibenskog kazališta koja se također danas svečano otvara.

-    Usprkos koroni smo sve uspjeli organizirati i nadam se da je ovo samo prvi od mnogih događaja– zaključuje Radin-Mačukat. 

Ni ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice Gordana Birin nije krila zadovoljstvo.

-    Pučko otvoreno učilište Vodice je s radošću prihvatilo suorganizaciju dana posvećenih Ivi Brešanu jer osjećamo da njegov opus još uvijek nije zauzeo mjesto u hrvatskoj književnosti koje mu prema svemu pripada. Nadamo se da je i ovaj kolokvij korak bliže k ispravnoj valorizaciji Brešanovog stvaralaštva – rekla nam je Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

Pučko je učilište prije samo dvanaest godina osnovalo svoju Dramsku amatersku družinu želeći se baviti književnošću i kazalištem; stvarajući tako uljuđenije, kulturnije i empatičnije društvo.

- Imali smo volju, viziju, zaljubljenike u scenu i kazalište, i ono što je jako važno, tijekom svih tih godina imali smo svesrdnu financijsku pomoć Grada Vodica bez čije podrške bi naše postojanje bilo jako otežano. Kad nam se kao voditelj, prije malo više od desetak godina priključio profesor Zdravko Todorović s jedinom mišlju, da se samo na zahtjevnim tekstovima uči i napreduje, Družina je zaista ispunila sva svoja stremljenja. - nastavlja Birin

U produkciji Pučkog učilišta uprizorene su tri Brešanove drame, zbog učenja na velikom piscu i odavanja počasti našem autoru rođenom u Vodicama: dramolet MASTODONT, suvremena tragedija JULIJE CEZAR i komedija NIHILIST IZ VELE MLAKE. 

- Na žalost, još od studenog prošle godine amaterima su zabranjene probe, pa danas nismo vidjeli matineju uživo, ali smo odabrali nekoliko video isječaka iz predstava i nadam se da su prisutni uživali u  našem izboru. - zaključuje ravnateljica Birin

Svoj obol organizaciji dala je i Turistička zajednica Vodica na čelu s dir. ureda Anitom Franin-Pećarica.

-    TZ grada Vodica se uključila u organizaciju obilježavanja godišnjice rođenja Ive Brešana, književnika i  scenarista. Iako u svom izvornom obliku više ne postoji, na mjesto gdje je nekad bila Brešanova rodna kuća postavili smo ploču s QR kodom.

U turistički projekt Walk'n' talk history  ture, kojom upoznajemo naše goste i posjetitelje s poviješću i kulturom Vodica, želimo uključiti i priču o Ivi Brešanu, kao značajnoj osobi potekloj iz našeg grada. Pričat ćemo o Ivi Brešanu, čovjeku bogatog književnog opusa koji je očito inspiraciju za svoja djela nalazio u okruženju u kojem je živio – zaključila je Franin-Pećarica.

 

djelomob1.jpg