Lipanj 11, 2021 786

Ljubav u bojama akvarela

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Jasminka Antić, supruga doktora Bilog, majka troje djece, baka desetero unučadi i prabaka svog najmlađeg dragulja praunuke Marte u subotu u šibenskom kazalištu ima promociju svoje prve knjige Ljubav u bojama akvarela.

Uz glumu, Jasminka Antić bavi se i pisanjem. Iako se počela baviti glumom u zrelim godinama bio je to njen san iz najranije dobi. Kako je radila s profesionalcima, poznatim glumcima i redateljima hrvatskog glumišta te nizala predstave na festivalima i izvan njih, diljem Lijepe naše i inozemstva, nakon 5 godina rada primljena je u Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i tako postala profesionalna glumica.

- Trenutno zbog nesretne situacije s virusom nemam posla u mom kazalištu. Zato sam rado pristala raditi s Dramskom amaterskom družinom u Vodicama. Upravo smo u probama za novu predstavu – započela je Jasminka Antić.

Glumi je potpuno posvećena više od dvadeset godina i kad radi prepusti se tom divnom svijetu kazališta. Pisanje, ovako intenzivno kao sad, došlo je nakon što je časno odradila sve što je trebala i željela u velikoj obitelji. U obitelji s troje djece, desetero unučadi i praunuke Marte. Kad je, kako nam je rekla, stavila sve pločice, inkartala, izgletala, iskukićala... posvetila se pisanju.

- Pišem puno, a od prošloga ljeta moji su stihovi objavljeni u šest međunarodnih zbirki poezije. Kao i povelja za najbolju pjesmu festivala Split na dlanu pri Kulturi snova iz Zagreba. Time su mi dali poticaj da i dalje pišem i ja to s guštom radim – dodaje Antić.

Napisala je brojne dječje priče koje su ocijenjene odličnima. Dok u ladicama u glavi već sazrijevaju neke nove priče i jedan kazališni komad promocija njene prve knjige Ljubav u bojama akvarela bit će u subotu.

- U subotu je promocija u mojoj dragoj kući, u našem šibenskom kazalištu. Dosad, radi mjera nismo mogli, ali evo konačno možemo i jedva čekam. Tu sam dva desetljeća ostavila puno emocija, posla i uživanja na daskama. A one su mi uzvratile ispunjenim snom, biti glumica – nastavlja Antić.

Iako iz naslova proizlazi da knjiga govori o ljubavi, ipak, nije samo o ljubavi riječ.

- Pisala sam o kriminalu, korupciji, nečasnim radnjama. Ima tu smrti, policijske istrage, Uskoka, gotovo da je dio romana krimić. Ipak, ljubav sve kockice posloži i ona se uzdiže iz svih ružnih prljavština koje su se dogodile – dodaje spisateljica i glumica Antić.

Inspiracija joj dođe spontano, izleti iz njene mašte koja je jako razigrana.

- Htjela sam napisati nešto više od pričica koje redovito objavljujem na facebook-u, malih kolumni ili mojih zapažanja koje rado pišem na dijalektu i s velikom dozom humora – nastavlja Antić.

Tako i inače funkcionira u životu. Čim završi sređivanje novoga teksta, vraća se dijalektu i humoru.

Namjera joj je predstavljanje knjige i u Vodicama u kojima živi već 48 godina. Kako sad stvari stoje, plan je u srpnju.

-  S mojom Sanjom Radin Mačukat počela sam prve razgovore. Ona ima sjajne ideje i polako ćemo sve posložiti. Veselim se već toj večeri u našem mistu. U mistu u kojem su moja djeca odrasla, a ja, evo, ostarjela. Bilo je lijepih i manje lijepih dana.  Ponekad mi je posve ok, ponekad baš i ne. Srećom, imamo svoju kuću i vrt i svoj mir, a to mi je dragocjeno – dodaje Antić.

Nedostaje joj njen Šibenik, a i privržena je Prvić Šepurini odakle je njezin suprug. Kako živi polako i mirnim ritmom posebnih planova nema, ali joj je namjera nastaviti s pisanjem.

- Planovi za budućnost u mojim godinama su kratkoročni. Nastojim iz svakoga dana izvući najbolje. A uvijek, pa  kad mi i nije do smijeha, nalazim razloga za humor. To nama, mome mužu i meni uvijek uspijeva – nastavlja Antić.

Dok god joj mašta ovako živahno radi i nudi joj nove priče olovka će joj biti u ruci.

- Sve ostalo stavljam u Božje ruke i molim Ga da mi daruje zdravlje i bistar um dok je to volja Njegova – zaključila je Antić.

Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Lipanj 2021 11:12
djelomob1.jpg