Lipanj 27, 2021 948

Izložba slika „Zadar i otoci u keramičkim pločicama„ autora Jadrana Zelenčića 6. srpnja 2021. u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Sa šest godina se doselio u Vodice. Često ga se moglo vidjeti na trgu u Vodicama kako u ljetnim noćima slika. Svi koji djela Jadrana Zelenčića nisu dosad vidjeli imaju prilike to učiniti 6. srpnja od 11 sati u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić

Rođen u Opatiji Jadran Zelenčić sa šest se godina sa svojom obitelji doselio u Vodice gdje je proveo djetinjstvo. Već tada je tragao za svjetlucavim, vizualnim, šarenim predmetima oko sebe,  a nakon zadobivenog potresa mozga njegova želja za istim je postala sve veća.

U šali kaže da je slikar „zahvaljujući“ toj nezgodi koju je imao.

Šarene slikovnice, stripovi i knjige bili su njegov svijet. U početku je precrtavao, a kasnije preslikavao ono što mu je bilo zanimljivo.

 

-    Moje„školovanje“ za slikara je započelo legendarnim stripom Plavim vjesnikom i poznatim strip crtačem Žarkom Bekerom – započeo je Jadran Zelenčić razgovor.

 

Tada je imao dvanaest godina. Nastavio je tesati svoje znanje u okviru likovnog odgoja u osnovnoj školi s vrlo entuzijastičnim nastavnikom Radom Cvijanovićem kojeg su zvali profesor Komačar.

- Da će slikarstvo biti moj poziv i posao shvatio sam u Školi slikanja i crtanja profesora Jankovića pri Centru za kulturu Šibenik 1976. godine. Pokušao sam se upisati na Akademiju likovnih umjetnosti Zagreb u dva navrata, ali nažalost bez uspjeha – dodaje Zelenčić.

Od tog vremena do danas naslikao je nebrojeno slika, ponajviše portreta u turističkoj sezoni koje bi potpisao i prodavao turistima za sitniš. I baš je turizmu zahvalan što je opstao kao slobodni umjetnik slikajući uživo motiv ispred sebe.

Neke motive ili prizore slikao je stotinu puta s istog mjesta.  Kada bi ga upitali zašto stalno slika istu sliku on nije shvaćao pitanje jer je njemu svaki dan bio drugačiji, okolini isti.

- Slikam prije svega za sebe i svoju dušu, te za izlaganje na izložbama – nastavlja Zelenčić.

Niz je izložbi iza njega, posebno u Zadru u kojem živi posljednjih dvadeset godina, a  često je izlagao i s likovnom udrugom More u Vodicama.

Samouki  slikar i dugogodišnji portretist pripremao se dugo za ovu izložbu i izabrao svoje najbolje radove.

Iako je korona izložbu odgađala, napokon će 06. srpnja ugledati svjetlo dana.  Dio radova je stvarao mjesecima, a neki su nastali puno brže, u skladu s inspiracijom i trenutkom. Stvarao je i stvarao i one najzanimljive radove će izložiti, a ostali su zasad daleko od očiju javnosti.

- Ovaj put sam izabrao deset slika. S prepoznatjivim motivom Zadra i obližnjih otoka u tehnici mozaik od keramičkih pločica su priozori koje gledam svaki dan. Prizori tipični za Dalmaciju. Slike se mogu pogledati od 06. do 27. srpnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić – zaključio je Zelenčić.

 

 

Tags
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Srpanj 2021 23:25
djelomob1.jpg