Srpanj 01, 2014 3043

Zapažen nastup klape Oršulice na međunarodnom festivalu klapa Perast 2014

Klapa Oršulice i voditelj Ivo Lise - Perast 2014 Klapa Oršulice i voditelj Ivo Lise - Perast 2014 Izvor fotografije: Facebook
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ovoga je vikenda održan tradicionalni XIII. međunarodni festival klapa Perast 2014 na kojem su na čak dvije večeri nastupile članice vodičke ženske klape Ošulice.

Organizacijski, ovo je bilo vrlo uspješno izdanje Festivala budući da je, uz već dokazanog dugogodišnjeg vrsnog direktora Festivala, profesora Milana Kovačevića, ulogu umjetničkog voditelja preuzeo cijenjeni profesor Jasminko Šetka, inače dugogodišnji voditelj klape Šufit.

Uz odlično profesionalno ozvučenje i ocjenjivački sud sastavljen od sedam renomiranih imena iz svijeta glazbe: dr. Nikole Buble, Dušana Šarca, mr, Sare Dodig, Janesa Vlašića, dr Jakše Primorca, dr. Zlate Marjanović i Zlatka Babana, bile su to tri izvanredne večeri klapske pjesme i mediteranskog ugođaja s naglaskom na očuvanje i njegovanje tradicijskog klapskog pjevanja.

 

Prva večer Festivala bila je podijeljena u dva dijela, u jednom su nastupale ženske, a u drugom mješovite klape. Vodičke Oršulice nastupile su s jednom bokeljskom i jednom tradicijskom pjesmom: „Veselo selo srce kuđelju prede", narodnu skladbu koju je početkom prošlog stoljeća zapisao češki etnomuzikolog Ludvik.Kuba, a u obradi Ane Kodrić Ivelić te „Zemlja" za koju je stihove napisao Jakov Dukić, a glazbu i obradu potpisuje Mojmir Čačija. U konkurenciji bile su još klape Naranta i Drača iz Mostara, Bellezza iz Tivta, Diva iz Širokog Brijega, Garoful iz Bininja, Štorija iz Kaštel Kambelovca, Ventula iz Splita te Neverin iz Kaštel Lukšića. Izvanredan nastup Vodičanki burno je popraćen i reakcijom publike i ocjenama stručnog suda na koje je osobit utisak ostavila izvedba bokeljske narodne pjesme. I mada je izostala nagrada, sam nastup bio je impresivan i ostavio je dubok dojam na sve prisutne.

Drugu večer Oršulice su nastupile u kategoriji Nova klapska pjesma s još osam klapa, izvodeći skladbu „Ako pustim suzu" Krešimira Magdića na tekst Joška Markova. Ovoga puta večer su završile ovjenčane dvjema nagradama: drugom za izvedbu i prvom za tekst skladbe.
Odlazak na Festival i zapažen nastup samo su potvrdili dugogodišnji marljiv rad klape Oršulice koja, pod stručnim vodstvom profesora Ive Lise, napreduje velikim koracima u sam vrh hrvatske klapske scene.

Vijest i foto: Grad Vodice - www.grad-vodice.hr

djelomob1.jpg