14 Srp 2014
  2054

Posvećeno uspomeni na župnika don Franu Šimata: Izložba fotografija gradnje crkve Gospe od Karmela

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici Vodice svečano je pred mnogobrojnim posjetiteljima otvorena izložba fotografija "Okit" autora Boška Fržopa, umirovljenog arhitekta, fotografa i člana Foto kluba Šibenik
Fotografije dokumentiraju gradnju crkve Gospe od Karmela, a posvećene su preminulom župniku don Frani Šimatu.

Izložbu OKIT posvećujem župniku don Frani Šimatu, kao izraz sjećanja na čovjeka sa kojim sam desetak godina aktivno surađivao i kroz to vrijeme upoznao vrijednosti, koje nisu česte a ni uobičajene u vrtlogu svakodnevnog življenja. Ono što nije napisano ili fotografirano kao da nije ni bilo, a i ono što jeste, i ono blijedi, a ostaje kao pradavni mit koji se snagom sjećanja prenosi na pokoljenja. - kazao je Boško Fržop u uvodnom govoru na otvorenju izložbe

Don Frane je došao k nama u zoru posljednjeg rata, došao je dok su orkani i granate razarali Vodice, dok je gorila Punta i dok su topovi rušili onu crkvu koja je visoko na vrhu Okita i duboko u dušama Vodičana.

Neposredno nakon rušenja crkve sazvao nas je don Frane u Župni ured a jedina tema bila je - gradnja nove crkve na Okitu.

Takav je bio don Frane i takav je bio njegov odgovor onima koji su porušili crkvu. Za sve Vodičane, bili oni vjernici ili ne, to je bio najsnažniji mogući odgovor, jači od svih topova i granata, od svih raketa i orkana, jači od svih tenkova koji su bili na domaku Vodica.

Odgovor je bio jasan poput sunca: samo oni koji planiraju graditi mogu i moraju biti pobjednici. Ono što je slijedilo bio je dobro zamišljen plan: dok traje rat izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju,izraditi kolni put do buduće crkve, osigurati potrebna financijska sredstva a vjernike upoznati sa svim detaljima gradnje nove crkve. Don Frane je kao pravi dirigent vodio brigu da svi učesnici gradnje odrade svoju ulogu, ali dirigent bez velikih gesta i bez velikih riječi, tih miran i samozatajan.

Na blagdan sv. Jeline, 3. svibnja 1995. godine postavljen je kamen temeljac
nove crkve i počela faza realizacije.

Sav puk, stari mladi i najmlađi, uz potreban broj profesionalaca, radili su neviđenim zanosom i nova crkva rasla je iz dana u dan, kao biljka koja se ljubavlju zalijeva.

Nije pretjerano reći da je don Frane svaki dan dolazio svojim autom na gradilište, obilazio svaki njegov dio, prilazio svakom radniku i brinuo se da sve bude dobro. U njemu se probudio iskonski gen graditelja predaka, koji su krčili ljuti krš, te zidali zidove i bunje, sadili vinograde i maslinike.

Stajao bi dugo i nepomično među zidovima crkve, na vrhu skele i gledao negdje u daljinu a srce je treperilo od ushita i radosti. Svuda oko njega radili su radnici, betonirali armirano-betonske nosače, zidali kamene zidove, oplata je drhtala od vibratora i udaraca, a kompresor je svojom jednoličnom pjesmom povezao sve te zvukove u jednu cjelinu.

Za don Franu ta buka gradilišta bila je divna melodija i veličanstvena simfonija radu i stvaranju. Crkva je uglavnom dovršena 2000.godine. Ostali su neki nedovršeni dijelovi iz projekta, posebno oni iz vanjskog uređenja sa kojima bi crkva dobila svoj završni izgled.

Iako je ideja don Frane realizirana, u kasnijim razgovorima sve do svoje smrti, govorio je o Okitu kao o svjetovnom i vjerskom centru, o obrazovanju mladih i o sportskim sadržajima baš na širem području južno od Okita.
To neka ostane kao želja jednog župnika za buduće naraštaje. - zaključio je Boško u svom uvodnom govoru

Izložba fotografija postavljena je u Gradskoj knjižnici Vodice od 14. do 27. srpnja 2014. godine a posjetitelji će je moći posjetiti za radnog vremena knjižnice. - Ulaz besplatan

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close