Studeni 21, 2021 460

Subotnji raspored 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera ponudio je čak tri predstave

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Puno gledalište na jutarnjoj predstavi koju je odigralo Zelinsko amatersko kazalište ZamKa nije moglo biti bolje nagrađeno za ranojutarnje buđenje nego komedijom Fačuk. Štefica Fanjek, autorica teksta i režiserka predstave ponudila nam je uobičajenu i već dobro poznatu priču o dogovorenim brakovima zbog novca, a ne iz ljubavi, ispričanu na nov način.

Zavičajna predstava odvodi nas u podravsko selo između dva svjetska rata, tipičnu obitelj s tipičnim likovima. Međutim, pametni i humoristični dijalozi, suprotstavljanje podravskog i viškog dijalekta, temperamenta, pa i mentaliteta, publiku su dobro zabavili i nasmijali, ponekad do suza. Stoga ne čude ovacije i dugi pljesak te samo riječi hvale prosudbenog povjerenstva za zelinsku predstavu.

U prvoj poslijepodnevnoj predstavi gledali smo dobro poznati rukopis  Teatra Gaudeamus zagrebačkog centra KNAP. Glumačka predstava Druga opcija ponudila nam je pitanje: može li pojedinac svojim postupkom utjecati na krajnji ishod? Koliko je potrebno da lošu situaciju pretvorimo u svoju korist, da biranjem drugog načina izmijenimo sudbinu, da promjenom stava promijenimo svoj život od neuspjeha u uspjeh…? Koliko je potrebno da promijenimo sebe i društvo u kojem živimo?

Posljednja predstava dana bila je komedija Kazališne družine Kolarin iz Dubrovnika, Mare Fjočica, nepravedno zapostavljenog i zaboravljenog autora Joze Lovrića Jadrijeva. Još jedna dijalektalna predstava izuzetno jake glumačke ekipe koja nas je nasmijala opisom priče iz života jednog dubrovačkog dvorišta. Tri susjede, dvije ne baš najsretnije udane i jedne usidjelice, koja ipak, u zrelijim godinama pronalazi ljubav i to naočitog pomorskog kapetana…Kolo sreće se okreće… Komedija koja na trenutke ima gorak okus.

Bio je to još jedna krasan kazališni dan koji je punom gledalištu ponudio dobru kazališnu igru, a družinama i malo vremena za druženje i razgovor o svojim iskustvima. 

Sutra ujutro u 10 sati čeka nas monodrama Đurđice Seleš, Do dva, a zatim u 12.30 završna svečanost zatvaranja Festivala i proglašenje pobjednika po kategorijama.

djelomob1.jpg