05 Kol 2014
  2554

PAPANDOPULIJANA: Tribunj tri dana živi uz velikog maestra

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Foto: Izvor portal Šibenskog tjednika Foto: Izvor portal Šibenskog tjednika

Prošle je godine u Tribunju više nego uspješno startala "Papandopulijana", festival posvećen velikom hrvatskom skladatelju i dirigentu Borisu Papandopulu, a sutra počinje njezino drugo izdanje. Umjetnički direktor "Papandopulijane", ujedno ravnatelj Hrvatske filharmonije, Marijan Modrušan najavljuje vrlo zanimljiv program koji počinje već u srijedu, premda su dva službena dana predviđena 7. i 8. kolovoza.


– Dan prije, u srijedu 6. kolovoza, u 20.30, u Kulturnom ćemo centru otvoriti izložbu "Boris Papandopulo i Tribunj". Iste večeri imamo "Papandopulijanu mladih umjetnika", a riječ je o nastupu studenata glazbe Umjetničke akademije iz Splita. Svirat će: Tomislav Šošić, klavir, Ema Ivković, violina, Matej Iličić, violončelo, Kristina Tomljanović i Ana Mimica, flaute, Ivan Štorić, klavir, Svjetlana Mandić i Matea Baotić, violine, Anthony Havelka, violončelo. Ono što nas posebno veseli jest nastup studenata glazbe Hochshule fuer Musik und Theater HMT iz Rostocka, koji će izvoditi Papandopula koji je bio također vezan i često boravio u tom njemačkom gradu.

Baletna suita

Sve što radimo zapravo je spajanje kockica Papandopulova života, a s takvim ćemo programima nastaviti i u idućim godinama – govori Modrušan.

"Papandopulijana" će biti otvorena u četvrtak u 21 sat na trgu Škver, uz nastup tribunjskog ženskog pjevačkog zbora Sveti Nikola HKUD-a Tribunj, tribunjski Mandolinski orkestar izvest će Papandopulovu "Dvi se babe vozile", a nakon ceremonijala otvorenja glavni koncert počinje u 21.30. Papandopula, Raschkea i Dvorzaka izvodit će orkestar iz Rostocka pod umjetničkim vodstvom Heinera Schindlera. Plesna udruga "Sjene" iz Šibenika, pod umjetničkim vodstvom koreografkinje Zorane Mihelčić, a uz klavirsku pratnju Srđana Čaldarovića i Lane Bradić, nastupit će s Papandopulovom baletnom suitom za dva glasovira – "Horoskop".

Posljednjeg dana "Papandopulijane", u petak ujutro u 11 sati, majstorsku radionicu za klarinet vodi profesor Heiner Schindler iz Rostocka. Koncert je uvečer u crkvi Velike Gospe. Nastupit će "Schola Cantorum" Umjetničke akademije iz Splita, dirigentica je Sara Dodig, a pjevaju Ana Karuza Lovrić, sopran, Božimir Lovrić, tenor, a uz orgulje će biti Ivan Bosnar iz šibenske Ljetne orguljaške škole. Uz ostale autore, izvodit će i Papandopula. Nakon koncerta, u 22.45, počinje projekcija filma "Pustolov pred vratima" (1961.) za koji je glazbu pisao Boris Papandopulo.

Posebna osobitost

– Boris Papandopulo jedan je od naših najvećih skladatelja i dirigenata, on je već sam po sebi brend, a mjesto Tribunj je lokacija na kojoj se Papandopulo istaknuo kao posebna kulturna osobnost, tako da ovdje možemo govoriti o tribunjskom brendu. Ono što se događa u Tribunju naprosto baca novo svjetlo, novi pogled na glazbenu kulturu Hrvatske, a nama s Umjetničke akademije u Splitu čast je sudjelovati – kaže dr. sc. Vito Balić, etnomuzikolog sa splitske Akademije.

"Papandopulijanu" organiziraju Općina Tribunj i tamošnja Turistička zajednica te Hrvatska filharmonija, a pokrovitelj je predsjednik Ivo Josipović.

Na predstavljanju programa "Papandopulijane" za novinare u HNK Šibenik, dvije su violinistice, Ana Dražinić i Petromila Marica Jakas, prvi put u Hrvatskoj izvele violinski duet Valcer i Fuga Borisa Papandopula.

JORDANKA GRUBAČ

Vijest prenesena sa portala Slobodne Dalmacije: Izvorni link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Sibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/253139/Tribunj-tri-dana-ivi-uz-velikog-maestra.aspx

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close