Rujan 27, 2023 953

Pomiču granice u obrazovanju

Literarni trenuci: Razgovor učenica Osnovne škole Fausta Vrančića u Šibeniku s Darijom Žilić

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Učenice osmog razreda Osnovne škole Fausta Vrančića u Šibeniku, Sara Rastočić i Mihaela Glasnović, imale su priliku razgovarati s poznatom književnicom Darijom Žilić iz Velike Gorice.

Darija Žilić je svoj put u književnosti započela rano, još za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, početkom devedesetih. Iako je njena prva zbirka pjesama "Grudi i jagode" objavljena tek 2005. godine, s pisanjem je započela već u mladosti, inspirirana svojom ljubavlju prema čitanju. Od tada, napisala je 16 knjiga koje obuhvaćaju različite žanrove - eseje, poeziju, prozu, kritike, intervjue i ogledi. Njena djela često reflektiraju teme ljubavi, života, putovanja i književnih djela koja je čitala. Darija je također dobitnica brojnih nagrada za svoj rad, uključujući nagradu Kiklop i nagradu Julije Benešić.

Iako je ispunjena strašću prema pisanju, Darija se suočavala s izazovima, prvenstveno zbog tržišne neprofitabilnosti književnosti. Međutim, za nju nema većeg zadovoljstva od stvaranja, i uz to se prebrode sve prepreke.

Na pitanje kako potaknuti djecu na čitanje u doba digitalizacije, Darija vjeruje u prilagodbu. S obzirom na današnje vrijeme, predlaže poticanje čitanja elektroničkih knjiga, ali isto tako naglašava važnost upoznavanja s klasicima domaće i svjetske književnosti.

U srcu svih njenih djela leži poruka mira, ljubavi i tolerancije, što je rezultat njenog mirotvornog rada. Za one koji se žele baviti književnošću, Darija savjetuje: čitati, pisati, promatrati svijet i ljude te stalno raditi na sebi. I dok formalno obrazovanje iz književnosti može biti korisno, nije nužno. Ono što je važno je neprestano stjecanje iskustva i hrabro suočavanje s životom.

Za budućnost, Darija se nada napisati roman i naravno, nastaviti s pisanjem brojnih drugih djela.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Rujan 2023 20:33