Tema nekima omiljeni, nekima omraženi, a svakako vrlo popularni TURBO FOLK.

U Gradskoj knjižnici Vodice započeo projekt Animacija demokracije – kako glazba mijenja svijet

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Danas je u Gradskoj knjižnici Vodice započeo projekt Animacija demokracije: kako glazba mijenja svijet, koji se drugu godinu zaredom bavi učinkom glazbe na društvo i javni prostor, slobodu izražavanja, politiku...

Glazbeni pravac kojim se Animacija demokracije ovoga puta bavi je nekima omiljeni, nekima omraženi, a svakako vrlo popularni TURBO FOLK.

Program je organiziran u suradnji s učenicima i profesoricama Gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole Šibenik, uz pomoć umirovljene profesorice sociologije Milice Sladoljev, Maria Petrovića i udruge „Longplejka" iz Vodica.

U programu aktivno sudjeluje dvadesetak učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole Šibenik. Ova tema im je vrlo bliska i posebno zanimljiva jer pripadaju generaciji koja je posebno izložena trendu sveprisutne turbo folk glazbe.

U prvom dijelu prvoga dana na programu je bilo predavanje na temu „Turbo folk: jučer, danas, sutra", a u drugom dijelu su učenici imali priliku razgovarati s poznavateljima ove tematike.
Mlade ljude je zanimalo zašto se u gotovo svakom klubu i kafiću u neko doba počne puštati narodna muzika.

„Sa stanovišta ugostitelja moram reći da je turbo folk najunosnija vrsta glazbe. I ja sam joj se dugo vremena pokušavao oduprijeti, ali je činjenica da danas jedan klub teško može opstati ako ne pušta tu glazbu. Ljudi se uz nju vrlo brzo opuste, dobro se zabavljaju i troše novac. Ugostitelju je cilj napraviti što veći promet i što više zaraditi", kazao je Anton Dobra koji se ugostiteljstvom bavi više od 20 godina.

20161215_193043_resized.jpg

Darko Kalođera, skladatelj i tekstopisac smatra kako je uređivačka politika privatnih televizija i radio postaja uništila mainstream u Hrvatskoj."Nekad su urednici jedva čekali da netko stvori dobru glazbu da je puste u eter, a sada na radio postajama postoje cjenici. Onaj tko plati, njegova se pjesma vrti i zato smo okruženi glazbom loše kvalitete. Danas u medijima više nema dobre glazbe, nažalost."

Novinar Marko Podrug odličan je poznavatelj glazbene scene na našim prostorima i tvrdi da turbo folk uopće nije scena. „Da bi nešto bilo scena mora biti praćeno knjigama, filmovima, modom... Turbo folk nema ništa od toga. Obično ima samo jednu zgodnu pjevačicu, koja niti je talentirana, niti ima dobar glas, niti pjesmu. Nema čak ni bend nego pjeva na matricu. Turbo folk je po mom mišljenju jedan fenomen i neće trajati vječno. Kroz neko vrijeme on će se vratiti tamo gdje i pripada, na neke rubne dijelove gradova."

Sve posjetitelje i sutra očekuje zanimljiv program koji počinje u 17,00 sati radionicom „Analiza sadržaja i poruke glazbenog spota i pjesme", nakon čega slijedi predavanje na temu „Što je uopće turbo folk?", a potom i razgovor s Rambom Amadeusom koji će se u program uključiti putem video veze.
Svi ste pozvani!

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close