Rujan 27, 2012 2703

Najglamurozniji varaždinski filmski festival gostuje u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

7TFF-DODJELaok
Ove subote, 29. rujna, Vodička publika imati će priliku pogledati izbor najboljih filmova sa nedavno završenog Trash film festivala koji se održao u Varaždinu. Zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu Vodice, u Kulturnom centru prikazat će se dio ovogodišnjih dobitnika "Zlatne motorke". U programu prikazivanja svoju dalmatinsku premijeru imati će i prvi hrvatski "gay western", autorski film "Long banana" udruge "Trash" koja je i inicijator Trash festivala. Tom prilikom razgovarali smo sa organizatorima Trash festivala, točnije sa Robertom Borovićem, jednim od pokretača festivala te sadašnjim voditeljom postprodukcije udruge Trash.

Možete li ukratko objasniti čitateljima portala Infovodice što je Trash film?

Film prvo mora biti ili strašan ili smiješan ili strašno blesav. Drugo, mora se jasno isticati po izvedbi nekog žanrovskog elementa, npr. kad vidiš da se netko potrudio oko čupanja glave ili oko svemirskog broda, kečapa koji bi trebao biti krv ili lažnih lasera i pušaka, zombija i drugih monstruma i tome slično... Mnoge su definicije samog trasha, no ono čime se mi vodimo, najčešće je taj amaterizam i kućna radinost, neprofesionalni pristup i nepretenciozni efekti... I ne zaboravimo minimalni ili takoreći, nepostojeći budžet.

Kako ste došli na ideju osnivanju trash festivala ?

Ideja je došla nakon lokalne tv-premijere filma Izdaja u Novalji (trashy krimić snimljen na Pagu u roku 12 sati pod palicom predsjednika Udruge Jurice Hižaka i budućeg direktora Trash Film Festivala). Oko Jurice i podpredsjednika Udruge Martina Keretića skupilo se nas desetak entuzijasta koji smo i inače bili ekipa i družili se. Pokrenuli smo web stranicu, napisali pravilnik festivala, nagradu smo nazvali "Zlatna motorka" i otvorili smo natječaj za filmove. Odlučili smo napraviti svojevrsni anti-motovun, festival na kojem će sve biti glamurozno i pretjerano. Festival na kojem će amateri imati osjećaj da se nalaze na dodjeli Oskara i da su oni važni. Htjeli smo se izdvojiti iz gomile festivala i biti drugačiji.

Kada ste sa udrugom Trash pokrenuli festival 2005. godine, dali ste očekivali da će postati jedan od najboljih trash festivala na svijetu sa velikim odazivom filmaša iz svih krajeva svijeta?

Nismo bili ni svjesni u što se upuštamo i što sve trebamo napraviti, ali smo učili. Sam festival jest okosnica Udruge Trash, no iako se oko njega vrtimo i njime bavimo 365 dana godišnje, naš je interes i snimanje filmova koje koristimo za promociju festivala i Udruge te kroz njih ostvarujemo neke svoje dječačke interese i ljubavi. Borimo se da žanrovski film u Europi dobije zasluženu poziciju. Kič je samo kontroverza koja izaziva osmijeh ili gađenje. U pozadini je borba protiv europske pretencioznosti, protiv 10-minutnih kadrova u kojima se ne događa ništa... A eto, očito nismo sami, pa nailazimo na istomišljenike širom zemaljske kugle koji nas hrane svojim uratcima i potiču da ustrajemo.

Pored izabranih filmova sa ovogodišnjeg festivala, Vodička publika moći će pogledati i film iz Vaše produkcije naziva "Long Banana" za kojeg kažete da je prvi hrvatski gay western. Zašto naziv "Gay" western i te zbog čega ste odlučili snimiti, danas već zaboravljeni žanr (western)?

U Vodicama ćemo prikazati tri ovogodišnja dobitnika festivalske nagrade Zlatne Motorke; najbolji borilački film „Thy Kill Be Done" iz SAD-a, najbolji horror film „Unfarewell" iz Španjolske te najbolji film po izboru publike „Vrijeme mutanata" našeg domaćeg autora Hrvoja Muževića.
„Long Banana" je četvrti film iz naše Trash produkcije, sniman u full hd tehnologiji. Ideja o westernu nama i nije strana, budući da volimo sve žanrove, a svaki od filmova smo nekome određenom i posvetili. Sama ideja da se snima nešto što više ne postoji, nešto za čime posežemo u prošla vremena, nešto što zahtijeva prohujalu kostimografiju i scenografiju, baš nam to daje dodatni motiv. Isto kao što ćete moći i vidjeti da su nekad problemi i ljudi bili isti kao i danas. A sad, "gay-western", epitet koji je film dobio, u biti se radi o muškom prijateljstvu i romansi koja se kroz film rađa između glavnih likova, nije to kostur filma, već naša mala zezancija koja je podigla prašinu. Film je inače pun akcije, zabave, smijeha, efekata, pravi križanac svih žanrova s elementima političkog trilera i ljubavne drame, ali i SF akcije!

Kako je došla ideja za prikazivanjem izabranih filmova sa Trash festivala u Vodicama?

Prošle godine, naš prijatelj i simpatizer Mario Lešina vodički varaždinac i obrnuto, povezao me sa svojim vodičkim prijateljem Oliverom Bilanom te se rodila ideja, ajmo napraviti nešto zajedno, ajmo preseliti dio festivalskog doživljaja u Vodice. Planirajući što bi mogli napraviti, naišli smo na vrlo pozitivan stav Pučkog otvorenog učilišta Vodice i gđe. Gordane Birin, pa je suradnja bila riješena stvar. Nama je uvijek zanimljiva ideja predstaviti se na tuđem terenu, gostujemo širom Hrvatske, ali i na području ex-yu. Tako smo vrlo brzo dogovorili naše gostovanje i predstavljanje putem filmova, jedni i drugi krenuli u akciju, svoju ideju najavili kroz medije i evo nas ovdje po drugi put, nadam se u još boljoj atmosferi i zabavi, pa pozvam sve čitatelje portala da se u subotu zapute put Učilišta, pogledaju filmove, zabave se, nasmiju i prestraše, a poslije dobro protresu na after koncertu i partyju.

Inače u subotu, osim odabranih filmova sa festivala, vodička će publika moću uživati u kratkom i duhovitim filmu "Jack Shirt" vodičke filmske udruge Pluton a od Tomislava Dugandžića predsjednika udruge doznajemo kako se spremaju na pohod u osvajanje "Zlatne motorke" iduće godine u Varaždinu.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svi 2014 21:05
djelomob1.jpg